Categories Fitness

Da li da povjerujemo – dnevno treba vježbati samo pet minuta?

Vježbanje treba svakoj osobi i jednostavno mora postati dnevna navika, no problem je u tome što ga većina doživljava kao nešto za šta je potrebno dosta vremena i onda – preskaču, pa na kraju i odustanu.

No, griješe – naučnici/e sa Univerziteta Juta (eng. Utah) kažu da čak i pet minuta rekreacije dnevno poboljšava zdravlje i kondiciju, pomaže nam da bolje spavamo i podiže nam energiju. Jednostavno, svaki minut fizičkog napora se broji.

Studija objavljena u časopisu Obesity pokazala je da, kada govorimo o apetitu, jednak efekat na njega ima svakodnevno jednosatno vježbanje i ono petominutno.

Naučnici/e su pratili/e dvije grupe pretilih ispitanika koji je trebalo da skinu kilograme. Jedna grupa vježbala je sat vremena dnevno, druga po pet minuta. I kod jednih i kod drugih se apetit smanjio, odnosno i kod jednih i kod drugih je u krvi izmjerena isti nivo proteina koji kontrolira apetit.

Možda ste čuli za tzv. Tabata trening koji traje četiri minute, a sadrži vježbe visokog intenziteta i pauze od 10 sekundi. Pokazalo se da ova vrsta treninga ima izuzetne rezultate na kondiciju i snagu.

Evo kako da uvrstite petominutno vježbanje u svakodnevicu

  • ako gledate film, iskoristite TV reklame za vježbanje
  • vježbajte dok perete zube
  • hodajte umjesto da se vozite
  • idite stepenicama umjesto liftom

Ili pustite ovaj video:

Izvor: metro-portal.rtl.hr Foto: Thinkstock

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *