Categories Fitness

Fit&Fun: Korisni savjeti da lako prevaziđete upalu mišića

Kažu da je odluka o svakodnevnoj fizičkoj aktivnosti presudna za kvalitet ne samo našeg životnog stila, već i zdravlja. Međutim, poznato je da se sve češće opredjeljujemo na lazy life style, usljed nedostatka vremena, mnogobrojnih obaveza, ali i kratkotrajnih nuspojava, koje se javljaju već nakon prvog treninga, onda kada nismo u formi. Pa ipak, upala mišića trebalo bi da bude posljednja stvar koja nas navodi na odluku o nevježbanju, jer za nju postoji rješenje…

Svako ko ne vježba kontinuirano imao je prilike da barem jednom zaradi upalu mišića i suoči se sa svom neprijatnošću koju ona sa sobom nosi. S obzirom na intenzitet treninga i vašu trenutnu formu, upale mogu biti prilično jake i trajati i do nekoliko dana, što će vas automatski spriječiti da u narednih par dana ponovo posjetitie teretanu, ili se odlučite za polusatni trening u udobnosti vašeg doma. Iako je riječ o kratkom periodu od samo nekoliko dana, zašto ne biste posegnuli za trikovima koji će vam ublažiti bol u mišićima i omogućiti da nesmetano nastavite sa svim planiranim dnevnim aktivnostima.

Upala mišića je prirodna reakcija tijela na neuobičajenu aktivnost. Čak iako redovno trenirate, pri promjeni fitness rutine može doći do upale, jer se tijelo susreće sa načinom vježbanja, na koje do sada nije bilo naviknuto. Ipak, upala mišića je dobra za naše tijelo jer je pokazatelj da smo aktivirali čak i one manje aktivne mišićne grupe i da radimo na poboljšanju muskulatornog sastava našeg tijela, kao i na povećanju fizičke snage, ali i kondicije.

Dok mirujete, tijelo crpi energiju iz masti, dok tokom fizičke aktivnosti energija dolazi iz ugljenih hidrata, pa je upravo proces izvlačenja ugljenih hidrata jedan od osnovnih uzročnika upale mišića, ako vaši mišići nisu dobro prokrvljeni. Bol u mišićima obično se javlja sutradan nakon treninga, kada se tijelo u potpunosti ohladi. Od trenutka kada osjetite bol, važno je da masirate upaljeni mišić, kako biste potaknuli cirkulaciju kroz mišićno tkivo i ublažili njegovo grčenje, a samim tim smanjili i bol.

Još jedan od načina da vas mišićna upala što prije prođe je da upaljeno područje konstantno držite aktivnim, pa ako vam se čini da niste u stanju da trenirate, tog dana se opredijelite za lagano trčanje, ili brzi hod, kako bi se mišići navikli na konstantan ritam, jer je to preduslov da do upale ne dođe ponovo. Hladan tuš je takođe spas ukoliko imate upalu, jer će automatski pokrenuti cirkulaciju i prokrviti upaljene mišiće.

Na postoji potpuna prevencija protiv upale mišića, ali možete odabrati kvalitetno zagrijavanje, koje će pred trening pripremiti svaku mišićnu grupu za predstojeće napore, kojima ćete ih izložiti. Nikada nemojte počinjati trening najjačim intenzitetom, već se potrudite da nakon zagrijavanja počnete laganim tempom, pa da sve više povećavate intenzitet treninga.

Iako vam se u početku čini da je vježbanje sa upalom neizdrživo, podvrgnite se laganom treningu jer je to jedini siguran način da oporavite svoje mišiće i efikasno prevaziđete upalu.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: GettyImages

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *