Categories Fitness

Fitness savjeti: Šta je najbolje jesti prije treninga

Redovno vježbanje spada u veoma važan dio naše rutine, jer u mnogome poboljšava stanje organizma, ali ako zaista želimo da posvetimo pažnju sopstvenom zdravlju, važno je da pored treninga, obratimo pažnju i na naš način ishrane. Činjenica je da se rezultati redovnog treninga još bolje vide, u kombinaciji sa adekvatnom ishranom, a posebno je važno da se pravilno hranimo neposredno pred trening.

Trening, posebno onaj intenzivniji sagorijeva kalorije u našem tijelu i troši energiju, zato je prije vježbanja prijeko potrebno nahraniti organizam. Fitness instruktori i nutricionisti savjetuju da obrok praktikujemo oko sat i po vremena prije treninga, a kažu da se sam obrok mora sastojati iz ugljenih hidrata i proteina, kako bi bio dovoljno jak i obezbijedio energiju potrebnu organizmu kako bi tijelo podnijelo napornu fizičku aktivnost.

Pravilno izbalansirana ishrana prije treninga oporavlja mišiće, utiče na njihov rast i pospješuje sagorijevanje kalorija.

Preporučuje se da pred trening sastavite obrok od sezonskog voća, nemasnog jogurta, ribe, cijelih žitarica i mesa. Navedene namirnice daće vam potrebnu energiju, a s obzirom da se lako vare, neće vam opteretiti želudac tokom treninga. U slučaju da prije treninga jedete hranu koja se teško vari, trening će vam biti naporan i težak, pa nećete moći da ga izvedete pravilno i vjerovatno će izostati željeni rezultati. Idealan obrok, ako pred trening nemate mnogo vremena svakako je ukusan voćni smuti ili šaka orašastih plodova.

Složeni ugljeni hidrati se sporo vare i pružaju dovoljno energije organizmu, tokom treninga. Oni će omogućiti tijelu da iskoristi glikogen, koji nam je izuzetno važan tokom kratkih treninga visokog intenziteta.

Unos proteina prije treninga pojačaće sam efekat treninga. Kombinacija složenih ugljenih hidrata i proteina poboljšaće rast mišića.

Masti su jako potrebne tokom treninga, jer povećavaju nivo testosterona u krvi, koji je najvažniji hormon za izgradnju mišića. Uz to, masti se dugo vare, pa obezbjeđuju dovoljno energije tokom treninga, međutim usporavaju apsorpciju ostalih nutritijenata, pa ih ne bi trebalo unijeti previše, neposredno prije treninga.

Ono što prije treninga svakako morate izbjegavati su šećeri, koji dovode do niske količine šećera u krvi, što može dovesti do osjećaja iscrpljenosti i malaksalosti tokom treninga.

Veoma je bitno da tokom i nakon treninga pravilno hidrirate vaš organizam i unesete dovoljnu količinu vode. Voda oporavlja organizam tokom treninga, štiti od povreda i održava normalnu tjelesnu temperaturu tokom treninga.

Obrok prije treninga je veoma važan i zato je bitno da osluškujete svoje tijelo, da prilagodite obrok treningu, kako bi sami rezultati bili efikasni a vaš organizam energičan i nahranjen, bez osjećaja iscrpljenosti i umora.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: @thirteenthought

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *