Categories Fitness

Sat intenzivnih vježbi kao 50 sati hodanja

Mnogi ljudi smatraju da šetanjem ostvaruju minimum fizičkih aktivnosti na dnevnoj osnovi, ali je novo istraživanje pokazalo da je šetanje nedovoljno za povoljne rezultate na zdravlje.

Naime, ustanovljeno je da jedan sat intenzivnog treninga vrijedi kao 50 sati hodanja. Australijski naučnici su utvrdili da se napornim vježbama mnogo efikasnije gube masnoće i smanjuje nivo holesterola, piše portal Kliks.

Studija je sprovedena uz pomoć volontera koji su bili podijeljeni u dvije grupe – jedna je vježbala sat dnevno tri puta sedmično, dok je druga grupa imala zadatak da šeta najmanje pola sata dnevno svakog dana u sedmici.

Na taj način je ustanovljeno da je grupa koja je intenzivno vježbala imala mnogo više zdravstvenih pogodnosti u odnosu na drugu grupu.

“Stručnjaci uglavnom preporučuju barem pola sata šetnje, ali smo otkrili da bi bilo potrebno 50 sati šetanja da bi se dostigle koristi koje ostvarujemo za samo sat vježbanja”, kazala je Linda Northon, vođa tima koji je radio na ovoj studiji.

Ona je dodala da je svaki oblik tjelesne aktivnosti bolji nego nikakav, ali je u svakom slučaju bolje intenzivno, nego umjereno vježbanje.

Izvor: tanjug.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *