Categories Fitness

Šetnjom do zdravlja: Istina o preporučenih 10.000 koraka dnevno…

Sigurni smo da ste milion puta čuli da je preporučljivo da pređete 10.000 koraka dnevno. Da li je to zaista toliko dobro za zdravlje?

Foto: Arhiva portala

Novinar Michael Mosley istraživao je da li 10.000 koraka dnevno zaista ima benefite, sprovodeći mali eksperiment sa profesorom Robom Copelandom.

Najpre, Mosley je utvrdio odakle je uopšte potekla priča o 10.000 koraka. Prvo je korišćena kao marketinški trik pred Olimpijske igre u Japanu 1964. godine.

 

Zahvaljujući radu sa akademikom dr Yoshiro Hatano, kompanija je napravila uređaj nazvano Manpo-Kei, zapravo je brojač 10.000 koraka, a ideja je bila da se Japanci podstaknu da budu aktivniji.

Pola vijeka kasnije, da li bi i dalje trebalo da strijemimo tom cilju određenog broja koraka?

Mosley je odlučio da uporedi benefite koje donosi 10.000 koraka dnevno i alternativnu formu fizičke aktivnosti nazvane “aktiv 10”. Ta alternativna forma podrazumijeva tri desetominutne šetnje dnevno, ali malo bržim hodom.

Mosley i Copeland učesnike eksperimenta su podijelili u dvije grupe, od kojih je jedna pravila 10.000 koraka dnevno, što je oko osam kilometara, a druga je tri puta dnevno hodala po deset minuta (oko 2,4 kilometra i 3.000 koraka).

Iako je druga grupa koja je šetala tri puta dnevno imala ukupno manje fizičke aktivnosti, Mosleyi i Copeland su utvrdili da je to efikasnija forma fizičke aktivnosti.

“Grupa aktiv 10 zapravo je bila 30 odsto umjereno fizički aktivna u odnosu na grupu od 10.000 koraka, iako se prva grupa kretala vremenski kraće”, kaže Copeland.

On naglašava da je aktivnost umjerenog intenziteta najbolja za zdravlje, odnosno da ima najviše benefita.

Osim toga, učesnici studije su rekli da im je bilo lakše da izdvoje tri puta po deset minuta za šetnju, nego da dostignu cilj od 10.000 koraka dnevno.

Zato, ako sjedite dosta tokom dana i čini vam se nemogućim da napravite 10.000 koraka, znajte da je i kratka šetnja poslije ručka takođe dobra opcija.

Foto: Guliver/Thinkstock

Izvor: mondo.rs

 

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *