Categories Ishrana i dijete

7 efikasnih načina za detoksikaciju nakon praznika

Mali trikovi i svakodnevne navike uz koje će se u vašem organizmu, malo pomalo, ponovno uspostaviti ravnoteža!

Svi smo mi tokom praznika skloni pretjerivanju u jelu i piću, međutim naše tijelo zbog takvog ponašanja i nije najsretnije. Naime, prekomjerni unos šećera, masnoća, alkohola i drugih štetnih tvari loše utiče na naš organizam te remeti ravnotežu, a posljedice prejedanja počinjemo osjećati tek kada praznici prođu.

Foto: Unsplash

Ako ste ovih dana depresivni, umorni ili imate problema s glavoboljom, onda je vrlo vjerovatno da ste tokom praznika pretjerali te vam je potrebna detoksikacija.

Prekomjerno uživanje u nezdravim i procesuiranim namirnicama dovodi do nedostatka ključnih nutrijenata i vitamina u organizmu pa se zato nakon praznika osjećamo iscrpljeno. Da biste sproveli detoksikaciju, ne trebate poduzimati nikakve radikalne poteze niti se izgladnjivati danima. Dovoljni su mali trikovi i svakodnevne navike uz koje će se u vašem organizmu, malo pomalo, ponovno uspostaviti ravnoteža.

#1 Pijte puno tekućine

Iako svi već znamo da je potrebno svakodnevno piti osam čaša vode, rijetko ko se ustvari toga drži. Unos tekućine vrlo je bitan, osobito ako želimo svoje tijelo osloboditi od otrova i nečistoća. Voda će pomoći tijelu da se riješi svih nakupljenih otrova te će poboljšati rad crijeva, bubrega i jetre koji su ključni organi kod sprovođenja čišćenja u organizmu.

Foto: Unsplash

 

#2 Svakodnevno vježbanje 20-30 minuta

Ovih dana vam je vježbanje vjerovatno posljednja stvar na pameti, međutim trebalo bi da promijenite stav. Vježbanje pomaže stimulisati probavni trakt, pomaže kod problema s zatvorom te daje energiju. Ne morate se preznojavati u teretani, dovoljna će biti i svakodnevna šetnja po svježem vazdzuhu.

#3 Detoksikacija biljnim čajevima

Postoje biljke koje podstiču detoksikaciju, odnosno čišćenje organizma a većina se njih koristi u pripremi čajeva. U trgovinama zdrave hrane možete pronaći već gotove biljne preparate ili mješavinu čajeva za detoksikaciju, a možete ih napraviti i sami. Čaj od limuna i đumbira odličan je za detoksikaciju, a pomoći će i umirujuća kamilica. Kod detoksikacije se takođe mogu koristiti i matičnjak te kopriva.

Nastavak na sljedećoj strani…

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *