Ako želite smršati ne izbacujte meso iz ishrane, a evo i zašto

by | 21 Jula, 2017

Ovdje govorimo ne samo o izuzetno korisnim stranama već i o čestim zabludama o ovom nevjerovatnom makronutrijentu, a upravo te zablude zaslužne su za propuste koji se tiču prednosti adekvatnog unošenja proteina.

Foto: StockSnap

Nažalost, koncept unošenja proteina se promijenio od vremena kad su dinosaurusi i pećinski ljudi hodali planetom do #fitspo folklora, koji je proteine sa prijestola odvukao na ne tako cijenjeno mjesto na kome se i danas nalaze.

Kao što je gore već pomenuto, protein je “makronutrijent”, jedan od tri koji sačinjavaju svu hranu koju jedemo – ostala dva su ugljeni hidrati i masnoće. Iako bi mogli da se bavimo svakim od njih do detalja, držaćemo se samo proteina da bi pojednostavili priču.

Dakle, šta je tačno protein? Protein se sastoji od molekula, svaki molekul je grupa aminokiselina koje su građa mišićnog tkiva. Postoji 20 aminokiselina, od kojih je 9 neophodno, a 11 ne.

Različiti tipovi hrane koje sadrže proteinske molekule imaće u sebi različite količine ovih aminokiselina ali ono što treba da znate (i shvatite) jeste da se nebitne aminokiseline mogu proizvesti u samom tijelu, dok one neophodne ne mogu, i zato ih moramo unositi ishranom. Proteini će vam pomoći u ojačavanju kože, noktiju, kose i zuba. Iznutra utiču na zdravlje organa, mišića, ligamenata, žila i nerava. Proteini igraju i važnu ulogu u proizvodnji hormona i imuniteta. Tako da skoro sve što vas čini zdravom super osobom zahtijeva upravo proteine!

Foto: freedigital.net, Apolonia

Ali ima još. Protein je makronutrijent koji najviše zasićuje. To je zato što tijelu treba više vremena da razloži i svari proteine nego ugljene hidrate i masnoće.

I, kao što ste sigurno već pogodili i sami, zato što proteinima treba više da bi se rastvorili i svarili, vi sagorite 20-30% kalorija umjesto 2-3% kod masnoća i 6-8% kod ugljenih hidrata. Tako da 40-60 kalorija od 200 koliko ih ima u pilećim prsima sagori u procesu varenja. Da, proteini su sjajni. Dakle, smanjite unos šećera, ugljenih hidrata i masnoća ukoliko želite da vodite računa o tome šta unosite u organizam, a naročito ako pokušavate da smršate, ali ne odričite se mesa.

Parče svježe domaće piletine ispečene na žaru ili biftek uz bogatu vitaminsku salatu ne šteti vašoj liniji koliko krompir, hljeb, tjestenine i sirevi, a pritom vašem organizmu znači mnogo, mnogo više, da ne navodimo činjenicu koja se podrazumijeva – a to je, da ćete biti siti!

Izvor: lepotaizdravlje.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.