Dijeta na bazi povrća i voća je najdjelotvornija

by | 16 Marta, 2013

Da biste oblikovali struk i ujedno sačuvali dobro zdravlje, morate da počnete da izbjegavate hranu koja je ukusna, ali prije svega opasna, kao što su suhomesnati proizvodi, masni sirevi, slatkiši, slane grickalice, tjestenina.

Ova dijeta namijenjena je ženama koje žele da smršaju u struku i gornjem djelu tijela. Dnevni meni sadrži oko 1.300 kalorija, a za nedjelju dana može da se „skine“ od jednog do dva kilograma.

Jelovnik napravite na bazi svježeg voća i povrća, mlječnih proizvoda sa niskim procentom masti, ribe i bijelog mesa, integralnih žitarica. Kao začin koristiti biljna ulja (od maslina, kukuruza, suncokreta ili soje), najviše tri kašikice aromatične trave dnevno. Soliti minimalno, i piti najmanje dva litra vode dnevno, najbolje mineralne, negazirane.

PONEDjELjAK

Doručak: šoljica jogurta i 3 keksa od integralnih žitarica

Ručak: 70 g špageta u sosu od paradajza, 200 g salate od mješanog povrća

Večera: 100 g bijelog pilećeg mesa sa roštilja, 250 g kuhanog povrća (tikvice, špinat, blitva), kriška integralnog hljeba.

UTORAK

Doručak: šoljica zelenog čaja, 150 g svježe cijeđenog soka od mrkve, šoljica nemasnog jogurta, kriška integralnog hljeba

Ručak: 200 g zelene ili kupus salate, 70 g testenine sa povrćem

Večera: manja porcija supe od povrća, 80 g kuhane šunke, 2 kuhana krompira

SREDA

Doručak: šoljica kave, 2 integralna keksa

Ručak: 100 g kuhane riže, 100 g povrća na žaru, 150 g kuhanog špinata, kriška integralnog hljeba

Večera: 100 g telećeg pečenja začinjenog sokom od limuna, 200 g kuhane blitve, 3 integralna krekera

ČETVRTAK

Doručak: šoljica kave od ječma, šoljica nemasnog mlijeka sa 2 kašike muslija

Ručak: 80 g tjestenina pomiješanih sa 50 g tikvica proprženih u tiganju sa glavicom crvenog luka, 200 g salate od kuhanih krompira i mrkve

Večera: omlet od 2 jajeta, 100 g kuhanog špinataa i 200 g kuhanog povrća po želji, jedna kriška integralnog hljeba

PETAK

Doručak: šoljica zelenog čaja, 4 integralna keksa

Ručak: 80 g špageta sa školjkama, 250 g zelene salate sa paradajzom začinjene origanom

Večera: 200 g ribe sa roštilja, 200 g miješanog kuhanog povrća (mrkva, krompir i tikvice), kriška integralnog hljeba

SUBOTA

Doručak: šoljica kave od ječma sa malo mlijeka, 2 kriške dvopeka sa medom

Ručak: 100 g tjestenina u sosu od paradajza, 200 g zelene salate

Večera: supa od povrća, 150 g tunjevine iz konzerve i 150 g kuhanog špinata

NEDELjA

Doručak: šoljica čaja i 3 keksa od integralnih žitarica

Ručak: 100 g špageta sa pečenim plavim patlidžanom, 200 g svježeg povrća (paradajz, mrkva i zelena salata)

Večera: 150 g telećeg mesa sa roštilja začinjenog ruzmarinom, 200 g pirea od krompira i 3 šljive.

Užina uvijek ista

Svakog dana za užinu jesti:

Prije podne: porcija voćne salate (po želji kombinujte kivi, narandže, grejpfrut, maline, ananas), ili 2 krekera od integralnih žitarica, ili jabuka, ili čaša svježe cijeđenog soka od narandže ili grejpfruta

Popodne: šoljica nemasnog jogurta ili čaša soka od paradajza, ili porcija voćne salate od krušaka i malina, ili 2 integralna keksa, ili 100 g ananasa.

Izvor: novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.