Grožđe čisti tijelo od toksina

by | 12 Oktobra, 2016

Ko voli grožđe, sezonu ovog voća može da iskoristi za držanje dijete koja se bazira na ovim plodovima jeseni. Osim što je dobra za gubljenje kilograma, dijeta sa grožđem poboljšava metabolizam i čisti tijelo od toksina.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Grožđe je bogato mineralima kao što su kalijum, magnezijum, željezo, kalcijum, fosfor i kobalt. Ove supstance poboljšavaju rad mozga, jačaju muskulaturu, a dobro utiču i na zdravlje bubrega.

Neke studije su pokazale da redovno jedenje grožđa smanjuje rizik od raka pluća, pa se ova dijeta naročito preporučuje pušačima.

Grožđe takođe sadrži i polifenole koji zaustavljaju proces starenja. Osim što je bogato mineralima sadrži i vitamin C, kao i velike količine bioflavonoida i antioksidanasa koji štite ćelije od štetnog uticaja. Zdravstvene prednosti imaju i sjemenke koje povoljno utiču na smanjenje holesterola u krvi.

Ovu dijetu trebalo bi da držite od tri do sedam dana, i tokom nje možete da jedete grožđe kad god poželite, a preporučuje se najmanje pola kilograma dnevno. Na ovaj način poboljšaćete varenje i očistiti crijeva, a pritom nećete izgubiti energiju jer ova namirnica ima veliku energetsku vrijednost. Savjetuje se da pauza između obroka ne bude manja od dva sata. Tokom držanja dijete treba izbaciti gazirane sokove, i umjesto njih piti domaći sok od grožđa i biljne čajeve.

Veće količine grožđa mogu da dovedu do konstipacije, pa se zato tokom ovog režima ishrane preporučuju svakodnevena šetnje ili lagano vježbanje. Osobe koje imaju problema sa prekomjernom težinom, imaju čir na želucu, dijabetes ili hronične crevne bolesti, prije ove dijete trebalo bi da se posavetuju sa ljekarom!

Primjer jelovnika za ovu trodnevnu dijetu pronađite na sljedećoj strani…

PRIMJER JELOVNIKA

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

PRVI DAN

Doručak:
 Parče integralnog hljeba, dvije šnite pilećih prsa, 1 dl mlijeka ili jogurta
Užina: 200 g crnog grožđa
Ručak: Kuhano jaje, 250 g miješanog kuhanog povrća začinjenog maslinovim uljem, limunom i sirćetom, 40 g integralnog hljeba
Užina: 200 g bijelog grožđa
Večera: 150 g pečene juneće šnicle začinjene s dvije kašike maslinovog ulja, 40 g hljeba, a za desert pire od jabuka

DRUGI DAN

Doručak: 50 g muslija, 2,5 dl jogurta
Užina: čaša soka od grožđa ili 150 g bijelog grožđa
Ručak: 100 g pečenog bijelog mesa, 250 g miješanog kuhanog povrća začinjenog kašikom maslinovog ulja, limunom i sirćetom, 40 g integralnog hljeba
Užina: 150 g crnog grožđa
Večera: 120 g grilovanog oslića i 250 g salate od kukuruza i mrkve začinjene maslinovim uljem, sirćetom i limunovim sokom, 50 g hljeba

TREĆI DAN

Doručak: Voćni jogurt
Užina: 200 g bijelog grožđa
Ručak: 100 g tjestenine s umakom od paradajza i dvije kašike rendanog kačkavalja
Užina: Voćna salata od jabuka, krušaka i grožđa
Večera: 150 g mladog sira, 250 g miješanog sirovog povrća s maslinovim uljem, limunom i sirćetom, 40 g integralnog hljeba

IZVOR: NOVOSTI.RS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.