Categories Ishrana i dijete

Loša ishrana je uzrok svake pete smrti u svijetu

Loša ishrana bila je presudna za svaku petu smrt u svijetu prošle godine, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u britanskom časopisu The Lancet.

Foto: Guliver/Getty Images

Glavne faktore rizika predstavlja nedovoljno konzumiranje proizvoda od cjelovitih žitarica, orašida i voća ili unos prevelike količine soli u organizam, zbog čega pojedinci postaju pretili, imaju visok krvni pritisak ili visok nivo holesterola u krvi.

Pretilost je veliki problem u brojnim zemljama svijeta, kaže Christopher Murray s Instituta za mjerne podatke o zdravlju sa Univerziteta Washington u Sijetlu.

Slično je i s mentalnim zdravljem, odnosno bolestima, poput depresije i ovisnosti. Po rezultatima studije u 2016. je evidentirano 1,1 milijarde takvih slučajeva.

Tri četvrtine svih smrti evidentiranih prošle godine posljedica su nezaraznih bolesti, a srčana oboljenja i dijabetes tipa 2 u porastu su u brojnim zemljama svijeta.

Komplikacije koje je uzrokovao dijabetes tokom 2016. su odnijele 1,43 miliona ljudi, što je povećanje za 31,1 posto u odnosu na 2006.

Loša ishrana i izostanak fizičke aktivnosti doprinose razvoju dijabetesa tipa 2, a od bolesti nastalih kao posljedica pušenja prošle je godine umrlo 7,1 miliona stanovnika.

Zdravstveni radnici/e ukazuju i na neke pozitivne trendove, a to je značajan uspjeh u borbi protiv nekih zaraznih bolesti, posebno AIDS-a i malarije.

Suprotno tome, broj smrtnih slučajeva od posljedica zaraze denge groznicom u posljednjih je 10 godina porastao za 82 posto, a ta tropska i suptropska bolest tokom 2016. odnijela je oko 37.800 ljudskih života.

Po podacima u čijem je prikupljanju učestvovalo 2.500 stručnjaka iz više od 130 zemalja u sklopu istraživanja pod nazivom “Global Burden of Disease Injuries and Risk Factors 2016”, prošle je godine u svijetu rođeno 128,8 miliona novorođenčadi, a u istom je razdoblju umrlo 54,7 miliona ljudi.

IZVOR: NOVOSTI.RS

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *