Categories Ishrana i dijete

Proteinski obroci – idealno za mršavljenje

Ukoliko želite da oslabite nekoliko kilograma, prvenstveno treba da obratite pažnju na svoju ishranu. Većina ljudi bez problema počne da skida suvišne kilograme kada poveća unos proteina, jer tijelu treba više vremena da razgradi, svari i iskoristi proteine, što znači da samim tim tijelo troši više kalorija.

Duža razgradnja pojedinih nutritivnih elemenata znači duži osjećaj sitosti. To ne možete postići jednostavnim ugljenim hidratima i mastima. Oni će vas kratkotrajno zasititi i uskoro ćete opet biti gladni. Jedno istraživanje je pokazalo kako je unos proteina ključan za ubrzanje rada metabolizma. Način na koji vaš metabolizam radi u mnogome određuje koliko ćete kilograma izgubiti i hoćete li zadržati vitku liniju duže vrijeme nakon mršavljenja.

Proteini su važni za izgradnju mišićne mase. Što više mišićne mase imate, to tijelo troši više kalorija. Ako stvarno želite da smršate, onda svakako treba da obratite pažnju na unos proteina. U ishranu uvedite obroke bogate proteinima, ograničite unos ugljenih hidrata, budite malo aktivniji i ubrzo ćete vidjeti rezultate!

 

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Thinkstock

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *