Pet namirnica koje vam mogu pomoći da se riješite glavobolje
Kada nas boli glava, prvo posežemo za lijekovima, no trebali bi se okrenuti mudrijem izboru namirnica Ukoliko vas muče glavobolje, pored lijekova,...
Voće i povrće su najbolji su prijatelji našeg tijela, posebno ako ih konzumiramo sirove i svježe. Upravo zbog toga donosimo vam ideju za ukusan i zdravi napitak koji se trenutno probavlja, zamjenjuje međuobrok, pomaže kod mršavljenja i jača tijelo i duh. Krastavac, kelj, jabuka i špinat 4 su heroja koje će vaše tijelo doslovno progutati.
Špinat: Sadrži vitamine A, C, B6, E te brojne minerale poput gvožđa, magnezijuma, mangana, kalcijuma i kalijuma. Zeleni listovi prepuni su hlorofila koji pomaže u obnavljanju crvenih krvnih zrnaca i vrlo brzo povećava energiju. Jača nerve i imunitet, njeguje kožu i kosu te pozitivno djeluje na probavu.
Krastavac: Od minerala sadrži kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, gvožđe, cink, mangan, bakar i selen. U krastavcu ima vitamina C, K, B kompleksa, riboflavin, niacin i kolin. Bogat je vlaknima i beta-karotenom. Uklanja toksine iz tijela, podstiče rad bubrega i žuči te štiti organizam od kancerogenih materija.
Jabuka: Sadrži brojne vitamine i minerale, prepuna je kalijuma i aminokiselina te sadrži više od 10 posto dnevne količine vlakana koju preporučuju stručnjaci za ishranu. Zahvaljujući pektinu i polifenolu jabuke djeluju na smanjenje nivoa holesterola i sprečavaju njegovo nakupljanje u krvnim žilama, poboljšano pamćenje, koncentraciju i pomaže kod mršavljenja.
Kelj: Izuzetno bogata mineralima i to manganom, kalcijumom, gvožđem i magnezijumom te vitaminima C, A, K i B te beta-karotenom i luteinom. Karotenoidi, kojima kelj obiluje, moćni su antioksidanti koji štite ćelije od štetnog djelovanja slobodnih radikala te sprečavaju štetne uticaje UV zračenja na oči. Moćan je u borbi protiv virusnih infekcija te sprečava razvoj dijabetesa što znači da je idealan dijetalni obrok.
ZDRAVI DIJETALNI OBROK U ČAŠI
Sastojci:
Priprema:
Svježe namirnice dobro operite u hladnoj vodi. Krastavac i jabuku narežite na šnite, a salatu nakidajte na komade kako bi ih lakše usitnili. Povrće izmiksajte u blenderu dok ne dobijete glatki, gusti napitak. Po želji dodajte malo limuna i vaš obrok u čaši koji pršti zdravljem je spreman.
Savjet:
– Količinu povrća i voća možete slobodno povećati po želji.
– U salatu možete iscijediti malo limuna, a ako jabuka nije dovoljno slatka i kašiku meda.
– Napitak popijte kao međuobrok ili ga popijte umjesto kasne večere
– Umjesto običnog kelja isprobajte još ukusniji kovrčavi kelj.
Izvor: zadovoljna.hr