Redovan doručak smanjuje rizik od infarkta

by | 28 Jula, 2013

Doručak nije samo saveznik vitkosti, već i čuvar zdravlja srca: Već kroz nedelju dana moguće je naviknuti organizam na doručak, a bolje je išta pojesti ujutro nego ništa.

dorucaktekst

Ljudi s većim rizikom obolijevanja od srčanih bolesti bi kao prevenciju trebali svako jutro doručkovati, zaključak je studije Univerziteta Harvard na preko 27.000 ljudi, piše BBC.

U njoj su naučnici tijekom 16 godina analizirali prehrambene navike ljudi starih od 45 do 82 godine i povezivali ih sa zdravljem srca te otkrili da oni koji ne doručkuju imaju 30 posto veći ukupni rizik od infarkta. U obzir su naučnici uzeli i životni stil, tjelesnu težinu i navike pijenja alkohola, no povezanost važnosti doručka sa zdravljem srca ostala je postojana.

“Bolje je pojesti bilo što za doručak nego ništa, a ne samo da su ljudi koji redovno doručkuju vitkiji, već imaju i zdravije srce”, istaknuo je voditelj studije, dr. Leah Cahill.

Dodaje kako je najbolji odabir za doručak cjelozrnati kruh, zobena kaša, mlijeko s niskim udjelom masti te voće i povrće, a ljudi koji tvrde da ne mogu jesti ujutro griješe, jer već kroz tjedan dana tijelo se može naučiti da “traži” hranu ujutro.

Izvor: 24sata.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.