Categories Ishrana i dijete

Šta je “svjesna ishrana” i kako nam pomaže da se osjećamo bolje?

Ako se i vama prečesto događa da impulsivno pojedete cijelo pakovanje čokolade ili ručate do mjere u kojoj vam više nije dobro, možda je vrijeme da se upoznate s pojmom “mindful eating” koji postaje sve veći trend u zapadnim zemljama.

Postoji toliko pravila kad je u pitanju hrana da je ponekad nemoguće pridržavati ih se. Na primjer, nemojte jesti ugljene hidrate uveče, izbjegavajte masnu hranu, čokolada je loša za formu tijela, dok je za srce dobra i tako u nedogled.

Zamislite da sva ta pravila možete jednostavno da odbacite i uživate u hrani.

Da li biste to zaista pokušali? Pojam mindful eatinga bi mogao da bude upravo ono što nam svima treba. Radi se o načinu života, odnosno strategiji koja nam omogućava da razvijemo fleksibilniji odnos prema hrani koju unosimo u svoj organizam. Tačnije, radi se o zdravijem pristupu ishrani koji nam neće izazivati nepotrebnu količinu stresa.

Intuitivna ishrana se bazira na tome kako jedemo, umjesto na ono šta jedemo i uči nas kako pravilno prepoznati signale svog tijela, poput pravog osjećaja gladi ili sitosti.

Koliko puta ste se našli u situaciji da bez ikakve kontrole pojedete pakovanje čokolade ili sladoleda, a nakon toga se ne osjećate nimalo sretno?

Verovatno jeste. Ako se priklonite načelu intuitivne ishrane, takve situacije možete izbjeći. Počnete li da razmišljate samo malo više, teže će vam se dogoditi potreba za prejedanjem, a tjelesna težina se neće povećavati.

Zvuči sjajno, ali kako to sprovesti u praksi? Za početak, stanite i razmislite. Jeste li stvarno gladni, osjećate li da vam je želudac prazan ili posežete za hranom iz navike ili dosade?

lepotaizdravlje.rs

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *