Categories Ishrana i dijete

Uštedite 500 kalorija svakog dana i to bez vježbanja

Proljeće je posljednji voz da se krene na dijetu pred ljeto, što čini da se mnogi uspaniče i podlegnu brzim dijetama koje obećavaju brže rezultate i drastičnu promjenu.
Do promjene će možda i doći, ali ona sigurno neće prijati vašem organizmu. Ljeto će proći, a kilogrami će se vratiti. Prema savjetima nutricionista, jedini pravi način da trajno izgubite višak kilograma jeste izbjegavanje popularnih dijeta. Pitate se, kako onda da smršate?

Kao u svemu u životu, tako je i u dijeti najzdravije da budete umjereni. Stoga je jedina prava dijeta ona tokom koje ćete gubiti 500 kalorija dnevno. Iako mnogima ovo zvuči kao mala brojka i čini se da će dijeta dugo trajati, istina je da, onog trenutka kada ste se odrekli čak i jedne namirnice, niste na dobrom putu. Umjereni režim ishrane neće remetiti vaš organizam i podrazumijeva „sječu“ od maksimalno 500 kalorija dnevno! To znači da od preporučenog dnevnog unosa koji podrazumijeva 2.200 kalorija oduzmete 500. U preostalih 1.700 do 1.800 kalorija i dalje imate priličnu slobodu da konzumirate sve što ste do sada voljeli – i slatko, i slano, ali umjerenije.

Pročitajte koji će vam još trikovi pomoći da „uštedite“ 500 kalorija u toku dana:

Nemojte jesti „na brzinu”

Savjet nutricionista je da barem 20 minuta konzumirate svoj obrok, jer na taj način najbolje stimulišete metabolizam. Osim što ćete aktivirati proizvodnju digestivnih enzima, mnogo lakše ćete prepoznati trenutak kada ste zaista siti i nećete sebe dovoditi do prejedanja.

Uživajte u hrani

Mnogi od nas često ne razmišljaju o izborima koje prave u ishrani, a posebno ne o veličini porcija. Upravo je to ono što nas dovodi do prejedanja, pa na kraju i viška kilograma. Zato se potrudite da sve vrijeme razmišljate o tome šta i koliko jedete. U isto vrijeme uživajte u hrani i naučite da cijenite te trenutke. Osim što ćete znati da se zaustavite kada je vaše nepce zaista prepoznalo zadovoljstvo, unijet ćete i manje kalorija.

Neka vam pomogne nutritivni semafor

Vodeći računa prvenstveno o tome šta, a ne koliko jedete, olakšavate sebi postizanje energetskog balansa, zato što prema svojim potrebama krojite dnevni meni vodeći računa o kalorijama, nivou aktivnosti, a ujedno uživajući u hrani bez odricanja. Stoga, sljedeći put kada odete u prodavnicu, obratite pažnju na „nutritivni semafor“ koji vam pokazuje ne samo koliko kalorija ima namirnica, već i masti, šećera, kao i proteina.

Ne odričite se nijedne namirnice

Ako ste odlučili da budete umjereniji u unosu šećera na svakodnevnom nivou, obične šećere zamijenite niskokalorijskom ili nekalorijskom varijantom. Ako ne možete bez dezerta, svoj mafin napravite uz pomoć nekalorijskih zaslađivača, a ako volite da uz ručak popijete čašu Coca-Cole, najbolja zamjena će biti Coca-Cola Zero koja sadrži 0 kalorija, dok pruža isti ukus.

Spavajte dovoljno

Visok nivo stresa vrlo lako će olabaviti končiće kada je izbor hrane, ali i količina njenog unosa u pitanju. Stres u kombinaciji sa nedostatkom sna je posebno poguban po dobru liniju, ali i dijetu. Umjesto da se okrenete prejedanju, pokušajte da se naspavate, jer je baš kvalitetan san (čak i više od izbora u ishrani) ključan za dobru liniju.

Trikovi za manji unos kalorija:

• Obično mlijeko zamijenite bademovim, jer ono ima svega oko 30 kalorija, tačnije 40 manje od običnog.
• Vjerovali ili ne, ulje može da doda 300 kalorija po obroku, pa ga stavljajte u manjim količinama.
• To što ste na dijeti ne znači da treba da se odreknete hljeba – sijecite tanje kriške i ograničite se na jednoj do dvije. Samo jedna deblja kriška hljeba može dodati 100 kalorija vašem obroku.
• Umjesto dresinga za salatu, dodajte samo malo limunovog soka i možete uštedjeti čak 200 kalorija!
• Ako ste ljubitelj gaziranih pića, običnu Coca-Colu koja ima 144 kalorije zamijenite njenom nekalorijskom verzijom Coca-Cola Zero.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Getty Images

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *