Categories Ishrana i dijete

Uvijek fit: Kada je najbolje jesti određenu vrstu hrane

Mnogima se dešava da se trude da jedu zdravo, ali kilogrami se i dalje lijepe. Ovo nam se najčešće dešava ako nemamo redovne i uravnotežene obroke. Kako bismo imali uravnoteženu ishranu nutricionisti preporučuju da pazimo u kom periodu dana jedemo određene namirnice.

Foto: Pixabay

Da bismo izbjegli prejedanje i obilne obroke potrebno je da više puta u toku dana unesemo namirnice koje su organizmu u tom trenutku najpotrebnije.

Oko podne našem organizmu su potrebni ugljeni hidrati, na primjer,  integralna riža. Ova namirnica je puna ugljenih hidrata, sporo sagorjeva,  sadrži i proteine i vlakna koji će spriječiti pad energije koji se obično događa oko 15 sati. Savršen popodnevni obrok je rižoto ili sushi.

Oko 16 sati je idealno vrijeme za zalogaj koji garantovano sprečava prejedanje – komad hljeba ili tosta od cijelog zrna sa namazom od avokada. Ljudi se najčešće prejedaju kada dođu kući sa posla, ali hljeb od celog  zrna sa namazom od avokada spriječiće da se to dogodi. Ovaj vrlo zdrav zalogaj zadovoljiće potrebu za ugljenim hidratima, zasititi vas i smanjiti apetit. Kada dođete kući nećete imati potrebu za pretjeranim konzumiranjem hrane. Kruh od celog zrna snabdjeće vas energijom za nekoliko sati, a zdrave masnoće iz avokada držaće vas sitima do večere.

Nastavak na sljedećoj strani…

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *