Doba je godine kada uživamo u kestenju. Ne samo da je ukusno, već je i korisno za zdravlje. Koji su aduti kestenja pročitaj u nastavku.
#1 Ne sadrže gluten
Oni koji pate od celijakije ili smatraju da im gluten pravi probleme, u kestenju smiju uživati bez bojazni. Kestenje je i čest sastojak bezglutenskih proizvoda.
#2 Kestenje sadrži vitamin C
U 100 g pečenih kestena može se naći čak 26 mg vitamina C što je vrlo impresivno.
#3 Održava stabilan nivo energije
Istina je da je kestenje bogato ugljenim hidratima, međutim, riječ je o složenim ugljenim hidratima koji se sporije razgrađuju od onih jednostavnih. Osim toga, 100 g kestenja sadrži i 5 g prehrambenih vlakana zbog čega kestenje ne podiže nivo glukoze u krvi prebrzo.
#4 Kestenje i holesterol
Upravo zbog udjela vlakana kestenje je poželjna namirnica u ishrani osoba s povišenim holesterolom u krvi.
#5 Kestenje je dobar izvor folata
Čak 70 mg folata sadrži 100 g pečenog kestenja. Folat pripada vitaminima B grupe, a dobar je za imunitet te je važan za žene u reproduktivnoj fazi života. Stoga ove jeseni navalite na kestenje, ali imajte na umu da 100 g kestena sadrži oko 250 kalorija.
Izvor: zdravakrava.24sata.hr Foto: Thinkstock