5 ljetnih namirnica koje treba da jedete što više

by | 8 Jula, 2016

Ljetne temperature zahtjevaju laganiju ishranu i konzumiranje što više tečnosti. Upravo zbog toga, neka vaša ishrana tokom ljeta bude obogaćena namirnicama koje su pune vode, kako biste svom organizmu pomogli da izbjegne dehidrataciju.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

U nastavku pogledajte koje to namirnice treba da jedete u što većim količinama na tropskim vrućinama…

Pročitajte i… Sezona je počela: Evo zašto treba da jedete paradajz baš svaki dan

1. Paradajz

Mnoge studije dokazale su da likopen, glavni antioksidans paradajza, ima zaštitno dejstvo na zdravlje kože i smanjuje rizik od karcinoma kože, ali i kod muškaraca od raka prostate. Upravo zbog toga paradajz treba da bude dio svakodnevnog jelovnika – što češće, a naročito ljeti, kada je koža izložena štetnim uticajima sunca.

Koje još ljetne namirnice treba da jedete u što većim količinama pogledajte na sljedećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

2. Krastavci

Ovo povrće je idealna ljetna namirnica jer su niskokalorični, dijetalni, i puni vode. Sa sastavom vode od preko 90 odsto malo koja namirnica može da hidrira organizam kao krastavac. Takođe, ovo povrće je bogato vitaminima A, B, C i K koji jačaju imunitet i čine kožu zdravom, a sadrži i magnezijum i kalijum. Ove hranjive materije učinkovito djeluju na regulisanje krvnog pritiska – zato je krastavac dobar za liječenje i visokog i niskog krvnog pritiska. Osim u salatama, krastavce možete skuhati i kao varivo, ili od njih pripremiti hladnu supu.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

3. Tikvice

Tikvice predstavljaju jednu od češće korišćenih ljetnih namirnica, jer su izuzetno hranljive, a mogu se spremiti na razne načine – u supi, salati, kao prilog, punjene kao glavno jelo, zamjenjuju brašno u nekim receptima… Ovo povrće sadrži više od trećine preporučene dnevne količine vitamina C i veliku koncentraciju beta-karotena zahvaljujući kojem se smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja i od bolesti koronarnih arterija.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

4. Lubenica i dinja

Bez lubenice i dinje ne možemo da zamislimo ljeto, što i nije loše jer, osim što će vas rashladiti, osvježiti i nahraniti, sadrže čitav niz korisnih sastojaka koji povoljno utiču na probavu, jetru, srce, krvotok i bubrege. Ove namirnice su niskokalorične i pune vode, a sadrže i vitamine A, B1 i B2, C, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, željezo i cink. Zhavlajujući ovim korisnim sastojcima lubenica i dinja su idealne namrinice za čišćenje toksina iz organizma, a osim samostalno možete ih jesti i kao dodatak voćnim salatama ili koktelima.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

5. Grožđe

Nezavisno od vrste grožđa, ova namirnica je puna korisnih materija, poput vitamina A, B, B6, C, ali i folne kiseline. Oko 100 grama grožđa sadrži blizu 20 do 25 odsto dnevne potrebe za vitaminom C. Osim što je crno grožđe ukusna i osvježavajuća namirnica u ljetnim mjesecima, sok tamnih bobica ima dobar efekat na krvne sudove i kardiovaskularno zdravlje. Grožđe je odličan izvor antioksidansa i antitumorskih spojeva, a takođe uključuje flavonoide i kvercetin. Ono može spriječiti zgrušavanje krvnih zrnaca, a samim tim stvaranje krvnih ugrušaka i lošeg holesterola.

IZVOR: LIFE CONTENT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.