Categories Zdrava hrana

Bijeli luk bi trebalo često koristiti i zimi, a evo i zašto…

Nezamjenjivim okusom, bijeli luk vlada kuhinjama već vijekovima. Osim što poboljšava naša jela, bijeli luk poboljšava i naše zdravlje, a kako nam tačno doprinosi navodi shape.com.

Poboljšava kardiovaskularno zdravlje

Sastojci bijelog luka proširuju krvne sudove te smanjuju krvni pritisak, tvrdi dr William W. Li, a dodavanjem samo dva čena bijelog luka snizit ćete krvni tlak, poboljšati zdravlje srca te usporiti razvoj srčane bolesti kod starijih osoba.

Poboljšava imunitet

Bijeli luk podstiče otpuštanje odbrambenih imunoloških ćelija tijela koje brišu sve nepoželjne nametnike te štiti od infekcija, kazao je dr Li.

Osim toga bogat je vitaminom C koji je koristan pri zaštiti od prehlade te unutrašnjih infekcija.

“Uostalom, izvor je organosumpornih spojeva (poput alicina) koji imaju imunomodulatorna svojstva i ublažavaju simptome gripe i prehlade”, kazala je nutricionistica Katarina Zupančič te navela kako ga je najbolje jesti svježeg, ali i u namazima, kao sok ili čaj te u kapsulama.

Namaz od bijelog luka možete pripremiti tako da šest čenova pomiješate s 200 g svježeg krem-sira, 100 g maslaca, malo soli i bibera te začinskim biljem poput bosiljka, ružmarina, žalfije i majčine dušice. Ako volite ljuto, slobodno ubacite sitno nasjeckanu čili papričicu.

Podstiče mršavljenje

Neka istraživanja pokazala su kako je bijeli luk odličan za kontrolisanje, ali i smanjenje tjelesne težine.

Utiče na lijep izgled

Bijeli luk poboljšava izgled kože jer pospješuje elastičnost kože, a usporava i starenje.

“Bijeli luk je dobar i u borbi protiv bora”, tvrdi nutricionistica Lisa Richards.

Bijeli luk – i hrana i lijek

Kako bi pri svakom kuhanju s bijelim lukom dobili sve njegove benefite, bijeli luk prije kuhanja zdrobite te ostavite da stoji na sobnoj temperaturi do 10 minuta kako bi otpustio sve korisne enzime.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr Foto: Guliver/Getty Images

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *