Bok choy ili kineski kupus – štiti od bolesti i reguliše holesterol

by | 25 Septembra, 2018

Bok choy ili kinesko zelje podsjeća izgledom na rimsku salatu ili veliki celer, mada se smatra zeljem.

Cijela biljka je jestiva, često se dodaje salatama zbog hrskavosti. Ovaj se kupus dodaje i u supe zbog specifičnog okusa i teksture.

Zdravstvene dobrobiti kineskog kupusa

Sadrži pravo bogatstvo vitamina C, A i K te kalcijum, magnezijum i željezo. Evo šta još nudi kineski kupus:

  • Sadrži jako malo kalorija (100 g sadrži 13 kalorija), ali je izvor minerala, vitamina i antioksidanata pa se preporučuje njegova konzumacija ako ste na dijeti.
  • Kako spada u porodicu kupusnjača, sadrži antioksidanse poput luteina i za zeaksantin, a zajedno s vlaknima i vitaminima, ovo povrće štiti od razvoja raznih malignih oboljenja te reguliše nivo holesterola u krvi.
  • Svježi kupus je izvrstan izvor vitamina C – 100 g sadrži 75 posto preporučene dnevne doze. Znamo da namirnice bogate vitaminom C stvaraju otpornost organizma na infekcije i upale.
  • Sadrži više vitamina A, karotena i antioksidanta od kupusa i karfiola. Samo 100 grama svježe namirnice sadrži 149 posto dnevne potrebe za vitaminom A.
  • Vitamin K se takođe nalazi u kineskom kupusu i nudi oko 38 posto potrebne dnevne količine za ovim vitaminom koji ima važnu ulogu za zaštitu zdravlja kostiju te sprečavanje nastanka osteoporoze. Prema nekim istraživanjima ovaj vitamin štiti i od razvoja Alzheimerove bolesti.
  • Poznato je koliko je vitamin B važan za zdravlje, a u ovoj se namirnici nalazi vitamin B6, B5 i B-1. Vitamine B grupe organizam ne može sam proizvesti, pa ih treba svakodnevno uzimati ishranom kako bi se nadoknadio manjak.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr Foto: Pixabay

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.