Đumbir – začin Orijenta

by | 12 Januara, 2013

Aromatični đumbir, začin intenzivnog i pomalo paprenog ukusa, ima nezamjenjivo mjesto u azijskoj kuhinji. Osim kao začin, đumbir je poznat i kao ljekovita biljka koja se koristi u liječenju protiv gastritisa, čireva i drugih probavnih smetnji.

Nekoliko naučnih istraživanja potvrdilo je protivupalna, antimikrobna, antikancerogena i mnoga druga ljekovita dejstva ovog začina.

Đumbir ne sadrži toksine i za sada nisu utvrđene nikakve nuspojave ovog začina. Ipak, za vrijeme trudnoće trebalo bi ograničiti njegovu upotrebu.

Čaj od đumbira predstavlja jedan od najzdravijih napitaka koji pročišćava tijelo, uklanja toksine i vraća ravnotežu organizmu. Također, konzumiranje ovog začina smanjićete želju za slanim i slatkim namirnicama.

Da biste pripremili čaj od đumbira, uzmite jedan komad đumbira s korom i izrendajte za jednu kašikicu. Sipajte u šolju, prelijte vrućom vodom i ostavite da odstoji dva minuta. Nakon toga, čaj procijedite ili ostavite da se komadi đumbira slegnu na dno šolje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.