Categories Zdrava hrana

Grožđe oporavlja naše tijelo i čuva zdravlje

Grožđe je poznato po svojoj višestrukoj primjeni. Većinom se širom svijeta koristi za pravljenje vina, a na drugom mjestu je suho grožđe koje se konzumira samo ili u poslasticama. Pored slatkog okusa, ovo voće sadrži esencijalne sastojke koji su bitni za zdravlje našeg organizma.

Stručnjaci ističu kako je na prvom mjestu važno to što je grožđe bogato antioksidansima, odnosno sadrži različite fitonutrijente od karotenoida do polifenola koji sprečavaju nastanak raka i održavaju naše srce zdravim. Takođe, smanjuju pritisak kod osoba koje imaju problem i omogućava normalan protok krvi kroz krvne sudove.

Grožđe rješava probleme s kožom. Prema podacima tima s Univerziteta Kalifornija, miks grožđa i benzoil peroksida uništava bakterije koje stvaraju akne.

U sebi sadrži visok nivo kalijuma pa tako u 100 grama imate 191 mg kalijuma koji pomaže našem tijelu u mnogim stvarima. Upravo kaliumj pomaže osobama koje imaju problem s visokim pritiskom, holesterolom i sa srcem generalno. Takođe, nakon konzumacije naš stomak se neće naduvati.

Od malih nogu nam govore da treba da jedemo mrkvu jer je dobra za vid, ali rijetko ko zna da je i grožđe i te kako dobro za naše oči. Grožđe smanjuje upale i povećava količinu zaštitnih proteina u retini, dijelu oka koji sadrži ćelije za odgovor na svjetlo.

Grožđe poboljšava i rad mozga povećavanjem protoka krvi do mozga i ubrzava njegov rad. Osim mozga, grožđe štiti i naša koljena. Univerzitet Teksas Woman uradio je studiju u kojoj se navodi kako dnevni unos grožđa smanjuje bol u koljenima, pogotovo kod onih koji pate od osteoartritisa.

Grožđe sadrži enzime koji djeluju protivupalno. Olakšava rad arterija, unapređuje zdravlje srca i pomaže u oporavljanju drugih funkcija u ljudskom tijelu.

Izvor: klix.ba

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *