Categories Zdrava hrana

Iz prirode: Ukusne jagode su i hrana i lijek!

Pijačne tezge preplavljene su mirišljavim jagodama kojima malo ko može da odoli. Treba ih jesti bez ustručavanja, jer su u ljekovitom smislu izuzetno vrijedne. Istina, po djelotvornosti prednjače šumske jagode, mada za njima mnogo ne zaostaju ni kultivisane. Koliko je ovo voće omiljeno, najbolje svjedoči podatak da ih u svijetu ima čak 400 vrsta!

Snižavaju krvni pritisak

Plod jagode sadrži oko deset odsto šećera i ravnomjerno zastupljene slobodne organske kiseline – limunsku, vinsku i jabučnu, ali i pektin, kao i aromatična jedinjenja. Prisutne su i zavidne količine željeza zbog čega se ovo voće posebno preporučuje malokrvnim osobama. Jagode sadrže i lepezu vitamina, među kojima najviše vitamina C, grupe B, E, karoten, flavonoide. Od minerala su prisutni i kalcijum, kalijum, fosfor, mangan, tanin, triterpen, pentozan… Svi sastojci imaju specifično djelovanje, među kojima, primjera radi, mangan povoljno utiče na kompletan metabolizam, mozak, nervni sistem, krv i koštanu masu.

U narodnoj medicini konzumiranje jagoda se preporučuje i za liječenje gihta, avitaminoze, malaksalosti, hemoroida, ateroskleroze, snižavanja krvnog pritiska, bolje lučenje žuči. Za navedene zdravstvene tegobe treba tri puta dnevno pojesti od 300 do 500 g svježih jagoda, začinjenih medom i sokom od jednog limuna. Terapija se sprovodi poslije doručka, ručka i večere u trajanju od dvije sedmice.

Foto: Pixabay

Lišće i korijen

Za liječenje se osim ploda koristi još i lišće i korijen. Lišće se bere u maju, junu, julu i avgustu, a korijen se vadi u septembru. Skuhan korijen s lišćem preporučuje se kod dijareje. Potvrđeno je i da su čajevi od lišća posebno djelotvorni. Pomažu pri izlučivanju mokraće, pročišćavanju krvi i umirivanju nervnog sistema.

Jagode, zapravo, imaju zavidno mjesto kod svih poklonika kulture ishrane i zdravog života. Od njih se prave izuzetna slatka, džemovi, marmelade, kompoti, sirupi, sokovi, sladoledi, žele… Jedina mana ovog voća je da kod osjetljivih osoba mogu izazvati alergijsku reakciju.

Šumske jagode prijaju trudnicama

Čajevi u koje su dodati osušeni zreli šumski plodovi posebno pogoduju djeci, trudnicama, ali i bolesnima. Plodovi dodati i u najmanjoj količini posebno čaj osvježavaju svojom aromom i lijepom ružičastom bojom.

Takođe, svježi plodovi šumske jagode pomiješani sa mlijekom, vinom ili limunovim sokom liječe od žutice, jačaju srce i pomažu bubrežnim bolesnicima

Narodni recepti

Protiv bolova u želucu – U litar jestivog, najbolje nerafinisanog ulja, stavite kilogram šumskih ili baštenskih jagoda pa ih ostavite da stoje na suncu dva mjeseca. Potom ovaj lijek uzimajte svakodnevno tri puta na dan, po supenu kašiku.

Protiv dijareje – Za lakši tip dijareje skuhajte 15 g korijena jagode u trajanju od pet minuta. Koren kuhajte u 250 ml vode, a onda ostavite da odstoji poklopljeno još od 10 do 15 minuta. Zatim procijedite i pijte toplo, nekoliko puta dnevno. Kod težeg oblika dijareje uzmite 400 g lišća jagode i kuhajte u 1,2 l dobre domaće rakije. Sadržaj ne sklanjajte sa šporeta dok se ne ukuha do pola. Nakon toga lijek je gotov, pa ga pijte po kašičicu svaka dva do tri sata.

Protiv groznice – Da biste se izborili sa groznicom skuhajte 2 g lišća jagode u 250 ml mlijeka, pa u to dodajte i kašičicu meda. Sve zajedno kuhajte još pet minuta, zatim smjesu procijedite i pijte tri puta na dan, po šolju.

Izvor: novosti.rs Foto: Pixabay

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *