Jedite dvije porcije bobičastog voća svakog dana, evo zašto…

by | 28 Jula, 2018

Sve voće je dobro i preporučuje se da ga jedemo svakog dana. Ali, posebno bi trebalo da redovno jedete bobičasto voće, a evo i zašto.

Konzumiranje samo šake bobičastog voća svakog dana smanjuje rizik od umiranja od srčanih bolesti za 40%, pokazalo je novo istraživanje.

Antioksidanti poznati kao antocijanini koji voću daju boju, smanjuju rizik od srčanih bolesti tako što pojačavaju čvrstoću krvnih sudova, snižavaju krvni pritisak i zapaljenja, pokazala je analiza 25 sprovedenih studija.

Oko 16 odsto smrti koje su posljedice srčanih bolesti nastupa kao posljedica nedovoljnog konzumiranja voća.

Prethodna istraživanja su pokazala da je loša ishrana jedan od vodećih uzroka srčanih bolesti kod ljudi širom svijeta.

Jedna do dvije porcije dnevno

Istraživači su analizirali studije koje su istražile vezu između unosa antocijanina i rizika od srčanih bolesti.

Rezultati su pokazali da samo jedna do dvije porcije dnevno borovnica, malina ili jagoda daju ljudima dovoljno antocijanina da bi se značajno smanjio rizik od srčanih bolesti.

Efekti antocijanina su mnogo moćniji kod mladih ljudi nego kod starijih, dodaje se u ovom istraživanju.

Naučnici su zaključili i da je potrebno sprovesti još studija da bi se utvrdilo kako antocijanin dovodi do jačanja arterija, kako smanjuje krvni pritisak i zapaljenje.

Takođe, vjeruju i da antioksidanti možda dovode do toga tako što regulišu nivo bakterija u crijevima.

Borovnice sjajne za decu

Istraživanje je pokazalo da borovnice ubrzavaju vrijeme reakcije kod djece za devet odsto. Naučnici vjeruju da je razlog za to što voće sadrži antioksidant flavonoid.

Neka ranija istraživanja su pokazala da flavonoidi poboljšavaju komunikaciju između nervnih ćelija i pomažu u regeneraciji moždanih ćelija.

“Koristili smo borovnice u studiji jer su bogate flavonoidima, supstanci koja se prirodno nalazi u voću, voćnim sokovima, povrću i čajevima. Povezuju se sa brojnim dobrim efektima, poput antizapaljenskih efekata, a naše istraživanje je pokazalo i da je bobičasto voće dobro za kognitivne funkcije. Isto važi i za konzumiranje povrća, čaja, kafe (u umjerenim količinama), pa čak i tamne čokolade, jer se u svemu tome nalaze flavonoidi”, rekla je vodeća autorka istraživanja profesorka Claire Williams.

Izvor: novosti.rs Foto: Pixabay

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.