Categories Zdrava hrana

Kurkuma čuva jetru, a utiče i na gubljenje kilograma!

Kurkuma podstiče detoks jetre i probavnog trakta, a zaslužna je i za brojne benefite u prehrani, te se preporučuje da se kašičica ovog začina svakodnevno nađe u ishrani.

Kurkuma je koncentrisani izvor fitonutrijenta kurkumina, koji je zaslužan za njena snažna protivupalna svojstva. Takođe je koncentrisani izvor prehrambenih vlakana, vitamina B6 i kalijuma, koji su zdravi za srce, ali i željeza, koje proizvodi energiju, i mangana koji uklanja slobodne radikale.

Zahvaljujući svom aktivnom sastojku kurkuminu koji ima snažno antiseptičko i antibakterijsko djelovanje, od davnina se koristio za poboljšanje probave, kod infekcija, prehlada, bronhitisa, astme i rana. Kurkumin i ostale aktivne supstance u kurkumi deluju kao snažni antioksidansi i tako smanjuju upalne procese uzrokovane nakupljanjem slobodnih radikala, koji oštećuju organizam.

Istraživanja pokazuju i da kurkumin može da uspori razvijanje multiple skleroze, kao i da pospješuje detoks jetre. Istraživanja su pokazala da kurkuma smanjuje jutarnju ukočenost i oticanje zglobova kao i da zaustavlja djelovanje enzima odgovornog za stvaranje molekula koji uzrokuju upalne procese.

Za razliku od klasičnih lijekova za upalu – kortikosteroida, koji mogu da uzrokuju teške nuspojave, kurkuma je odlična prirodna zamjena bez teških nuspojava.

Izvor: superzena.b92.net Foto: Pixabay

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *