Njeno visočanstvo ZOBENA KAŠA i PET DOBRIH RAZLOGA zašto da je jedemo!

by | 26 Oktobra, 2018

Zobena kaša idealan je izbor za doručak, a donosimo i pet razloga zašto je jesti!

#1 Daje energiju i osjećaj sitosti

Zob je bjelančevinama (proteinima) najbogatija vrsta žitarica u našem podneblju. Osim što obiluje proteinima važnim za proizvodnju tjelesne energije, zob je odličan izvor “dobrih” ugljenih hidrata koji pomažu da se uravnoteži nivo šećera u krvi. Tako izbjegavate nagle “skokove” i “padove” šećera u krvi koje uzrokuje rafinisana hrana poput kroasana, buhtli, rafiniranih kukuruznih pahuljica i ostalih nezdravih varijanti za doručak.

#2 “Punjenje” energijom

Nakon konzumiranja zobene kaše bićete ravnomjerno snabdjeveni energijom i duže ćete zadržati osjećaj sitosti. Za to su, među ostalim, zaslužna vlakna koja ujedno podstiču metabolizam i varenje te pomažu sniženju holesterola i krvnog pritiska.

#3 Bogatstvo vitamina

Zob je “melem” za organizam i zbog obilja minerala (prije svega željeza i kalcijuma), vitamina B i vitamina E te aminokiselina.

#4 Začinite po ukusu

Pri kupovini zobi birajte cjelovitu žitaricu bez aditiva. Jednostavno je možete skuhati u vodi ili mlijeku (osobito je slasna i lagana ako joj dodate biljno zobeno mlijeko) te je “začiniti” svježim ili suhim voćem, kakao-prahom (bez dodatog šećera), medom, cimetom, jogurtom…

#5 Idealna u svakom obroku

Zobena kaša nije rezervisana samo za doručak – odlično se “snalazi” u svim drugim varijantama kao prilog, međubrok, osnova za deserte…

Izvor: ordinacija.hr Foto: Pixabay

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.