Categories Zdrava hrana

Orašasti plodovi čuvaju zdravlje

Poznato je već da su orašasti plodovi veoma zdravi i da ih mnogi vole, a istraživanja su pokazala da šaka ovih namirnica dnevno može da produži vaš život,  smanji rizik od raka, te srčanih i respiratornih bolesti. 

Foto: Gulliver/Getty Images
Foto: Gulliver/Getty Images

Orašasti plodovi obogaćeni su zdravim masnoćama i predstavljaju hranu za mozak i srce, a u njih spadaju lješnici, bademi, pistacije, kikiriki, domaći orasi, ali i oni iz uvoza kao što su brazilski ili indijski.

Za bolje zdravlje savjetuje se šaka orašastih plodova na dan, odnosno 30 grama na dan. Ako ovo pravilo usvojite, automatski smanjujete rizik od raka, srčanih i respiratornih problema. Kada su žene u pitanju, konzumiranje svega dvije šake ovih plodova nedjeljno može da produži njihov život podjednako kao i džogiranje četiri sata nedjeljno.

Orasi za holesterol

S obzirom da orasi rastu u našim krajevima lako ih je nabaviti, a najbolji su za ljude s povišenim nivoom holesterola. Studije pokazuju da redovno konzumiranje oraha smanjuje holesterol od 0,3 do 0,5 bodova.

Indijski oraščići za umor

Plod indijskog oraha je bogat izvor željeza, pomaže u snadbijevanju organizma kiseonikom i garantuje veću energiju. Takođe, ovi orasi sadrže pravo bogatstvo vlakana, vitamina E i K, kao i magnezija i kalija.

Kliknite na sljedeću stranu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *