Paškanat: Aromatični čuvar jetre i srca

by | 23 Februara, 2017

Iako ga često miješaju sa korijenom peršuna, paškanat (paštrnak) je sasvim drugačije povrće i ima brojna blagotvorna svojstva.

Foto: Guliver/Thinkstock

Riječ je o dvogodišnjoj biljci bogatoj eteričnim uljima, mineralima, vlaknima i vitaminima kao što su B, C i E. Paškanat je jedan od najpoznatijih biljnih izvora kalijuma i štiti zdravlje srca, pluća, jetre i bubrega.

Paškanat je dobar diuretik i ubrzava izbacivanje vode iz organizma. Blagotvorno djeluje i na krvni pritisak, krvne sudove, grčeve u stomaku, povišenu tjelesnu temperaturu i probavne tegobe.

Možete ga koristiti cijelog – od korijena do listova. Najčešće se koristi korijen, koji se dodaje supama i varivima na isti način kao mrkva, a listove možete koristiti baš kao i listove peršuna.

Čuvajte ga u frižideru u plastičnoj kesici iz koje ste prethodno istisnuli vazduh.

IZVOR: VECERNJI.HR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.