Categories Zdrava hrana

Pet razloga da ove jeseni pijete kakao

Nema ništa bolje od šoljice vrućeg kakaoa tokom hladnog i kišnog jesenjeg dana. Ovo piće neće zadovoljiti samo vaše čulo ukusa, već će takođe donijeti mnogo koristi vašem tijelu.

Foto: Guliver/Thinkstock

#1 Pomaže kod raspoloženja

Kakao i čokolada su veoma korisni za aktivan mentalni ili fizički rad i mnogi ih nazivaju odličnim antidepresivima. Ako ujutru popijete šolju kakaoa ovo piće će vam dati energiju i osnažiti vas. U večernjim satima kakao može poslužiti kao napitak za ublažavanje stresa i umora.

#2 Poboljšava memoriju

Flavonoidi, koje sadrži kakao mogu da smanje rizik od demencije i utiču direktno na strukturu i funkciju mozga. Ova jedinjenja štite moždane neurone od oštećenja i poboljšavaju metabolizam i pamćenje.

#3 Jača krvne sudove

Kakao pomaže da se stabilizuje ili smanji krvni pritisak, jača krvne sudove i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ljekari savjetuju da ne pijete više od dvije šolje kakaoa dnevno, jer ovo ukusno piće sadrži šećer i zasićene masti.

#4 Pomaže kod oporavka mišića

Naučnici su dokazali da se nakon upotrebe kakaoa mišići sportista oporavljaju brže. Napitak sadrži proteine koji su potrebni za regeneraciju mišića, ugljene hidrate i zamjenjuju rezervu energije mišićnog tkiva. A mlijeko nadoknađuje snabdijevanje vodom i raznim jonima kalijuma, kalcijuma i magnezijuma.

#5 Pomaže u borbi protiv gojaznosti

Američki istraživači su otkrili zanimljiv podatak: uprkos činjenici da kakao ima više kalorija nego čaj ili kafa, on ne dovodi do gojaznosti. Činjenica je da čak i mali dio kakaoa izaziva osjećaj sitosti, tako da ćete nakon šolje toplog kakaoa pojesti manji obrok. Kakao sprečava prejedanje.

IZVOR: ŽENSKI MAGAZIN

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *