Plodovi jeseni na vašoj trpezi

by | 24 Oktobra, 2012
Povrće kojeg u ovom periodu ima u izobilju možete pripremati na razne načine, a mi vam predlažemo da malo eksperimentišete i probate neke nove ukuse.
GULAŠ SA JUNETINOM I KUKURUZOM
POTREBNO JE
500 g junetine, 30 g maslaca, 200 g crnog luka, kašičica mljevene začinske paprike, 500–600 ml vode, 80 g riže, 100 g kukuruza šećerca, 200 g zamrznutog mladog graška, paprika, 4 žumanceta
PRIPREMA
Junetinu isijecite na kockice i na rastopljenom maslacu kratko propržite. Dodajte nasjeckani crni luk, zajedno dinstajte pet minuta, pa skinite s vatre. Umiješajte mljevenu začinsku papriku, pola količine vode i nastavite da kuhate dok meso ne omekša. Zatim spustite rižu, kukuruz šećerac, grašak, papriku isječenu na kocke i sipajte preostalu vodu. Nastavite s kuhanjem još oko 20 minuta da riža omekša. Pred kraj kuhanja umiješajte razmućena žumanca i kuhajte još pet minuta.
TJESTENINA SA PILETINOM I KESTENOM 
POTREBNO JE
400 g makarona, 300 g pilećeg bijelog mesa, 200 g pečenog i očišćenog kestena, čen bijelog luka, pola kašičice majčine dušice, 50 g narendanog kačkavalja ili parmezana, 200 ml supe od povrća, pola kašičice skrobnog brašna, maslinovo ulje, so, biber
PRIPREMA
Makarone obarite u posoljenoj vodi i procijedite. Na zagrijanom ulju propržite listiće bijelog luka i izvadite ga. Na ulje spustite bijelo meso isječeno na kocke i pržite da porumeni sa svih strana. Dodajte kesten i sipajte supu da namirnice ogreznu, pa kuhajte desetak minuta na laganoj vatri. Pred kraj kuhanja umiješajte skrobno brašno izmiješano s maslinovim uljem i majčinu dušicu, te posolite i pobiberite. Barene makarone prelijte sosom od bijelog mesa i kestena, pa pospite narendanim kačkavaljem.
 
BUNDEVA SA KUSKUSOM
POTREBNO JE
100 g kuskusa, sok jednog limuna, 150 ml vode, kašika maslinovog ulja, glavica crnog luka, 2 mrkve, 2 paštrnka, manja bundeva, kašičica karija, prstohvat cimeta, 227 g paradajza, 75 ml supe od povrća, kašika sjeckanog korijandera
PRIPREMA
Sipajte kuskus u posudu, prelijte ga vodom, promiješajte, prekrijte krpom i ostavite da stoji deset minuta uz povremeno miješanje. Na zagrijanom maslinovom ulju prodinstajte crni luk, dodajte sjeckanu mrkvu, paštrnak, bundevu i dinstajte pet minuta. Začinite karijem i cimetom, promiješajte, dodajte paradajz, supu od povrća i mljeveni biber. Krčkajte 15 minuta. Sklonite sa šporeta, umiješajte kuskus i pospite sjeckanim korijanderom.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.