Riža – malo zrno velikih mogućnosti

by | 10 Juna, 2017

Namirnicu koja nam dolazi sa Istoka, a koju često poslužujemo na trpezarijskom stolu, najčešće u obliku tradicionalnih jela, kao što su đuveč, pilav, sutlijaš, zapravo ne pripremamo i ne konzumiramo na pravi način. Pored toga što nemamo kulturu konzumiranja ove namirnice, malo o njoj uopšte znamo.

Foto: Pixabay

Riža je izuzetno zdrava, veoma hranjiva i jača tijelo. Ima visoki nutritivni  nivo, a važan je izvor kompleksnih ugljenih hidrata, proteina i biljnih vlakana.  Siromašna je mastima, ali bogata skrobom što je čini lako svarljivom. Bogata je i mineralima: najviše ima fosfora (116 miligrama) i kalijuma, a nešto manje magnezijuma, kalcijuma, mangana, željeza, sumpora, bakra, cinka, fluora, kobalta… Od vitamina ima najviše E i B vitamina (integralna riža).

Ako nemate običaj da spremate rižu, pokušajte da je uvedete u ishranu, povremeno je spremajući kao prilog umjesto krompira ili tjestenine, uz povrće, ribu, piletinu. Riža je hrana bez glutena i pogodna je za one koji su osjetljivi na ovaj protein. Pored toga stimuliše varenje. Uvrstite integralnu rižu u svoj jelovnik zajedno sa drugim namirnicama bogatim vlaknima i fermentiranim mliječnim proizvodima, kako biste popravili crijevnu floru.

Idealna za osjetljiva crijeva, bijela riža ima malo otpadaka koje treba izbaciti poslije varenja, a otud i pogrešan zaključak da ona stvara zatvor. Njen skrob pomaže u slučaju dijareje.

Integralna ili bijela riža?

Integralna riža je nerafinisana odnosno neoljuštena, što znači da zadržava dio omota i klicu koji su industrijskim procesima otklonjeni bijeloj riži. U tom procesu mljevenja i poliranja riža gubi čak 70-90 posto svojih B vitamina kao i velike količine fosfora, mangana i željeza.

Blagodeti integralne riže na zdravlje su: pomaže održavanju optimalne tjelesne mase (duži osjećaj sitosti radi vlakana), poboljšava probavu (velike količine prehrambenih vlakana), antioksidativni efekat-zaštita ćelija (fitonutrijenti, mangan, selen…), poboljšava rad srca (magnezijum-opušta živce i mišiće i štiti od oksidativnog stresa).

Bijela riža nije cijelo zrno i sadrži uglavnom skrob. Skidanjem spoljnih slojeva, proizvođači mijenjaju ukus, omekšavaju teksturu i produžuju riži rok trajanja. Ona sadrži puno manje vlakana i ključnih nutrijenata, što je razlog zašto se na tržištu može naći obogaćena bijela riža s vitaminima B koji se dodaju nakon obrade.

Izvor: lepotaizdravlje.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.