Categories Zdrava hrana

Smanjite želju za čokoladom! Evo kako…

Kako smanjiti želju za čokoladom? Naučnici imaju prilično neobično rješenje.

Nedavno sprovedeno istraživanje Univerziteta Stenford i Karnegi Melon pronašlo je nov način za suzbijanje želje za određenom hranom: predozirajte se nečim što mnogo volite sve dok vam se to nešto ne smuči!

čokolada

U redu, to bi možda moglo da funkcioniše, ali nije najzdraviji način da prestanete s konzumiranjem određenih vrsta namirnica.

Istraživanje je sprovedeno tako što su naučnici podijelili 43 učesnika eksperimenta u dvije grupe. Svi oni bili su studenti oba pola koji obožavaju čokoladu. Prva grupa dobila je jednu mliječnu čokoladnu bombonu, a druga po četiri. Potom su obe grupe učesnika zamoljene da ocijene koliko im se dopala ova poslastica.

Rezultati su pokazali da se onima koji su jeli manju dozu više dopao slatkiš nego onima koji su jeli po četiri komada. Takođe, ovi drugi su kasnije željeli manje šećera, iako su na početku eksperimenta i jedni i drugi podjednako uživali u čokoladi.

Ipak, kako ovo nije najzdraviji način da spriječite pohod prema frižideru u sitne sate, predlažemo vam nešto zdravija rješenja:

Izaberite salatu kao predjelo.
Jedna novija studija pokazala je da ovakav pristup jelu čini da čitav obrok bude zdraviji.

Izaberite zdraviju verziju onoga što želite.
Recimo, ako je ono za čim žudite šećer, zašto ga ne biste potražili u jabuci, umjesto u čokoladi?

Naspavajte se.
Naučno je dokazano da kraći san znači veći apetit.

Izvor: cosmopolitan.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *