Šta da jedete dok ste na poslu?

by | 8 Novembra, 2011
Pitanje ishrane na poslu je sve aktuelnije. Za to postoji nekoliko razloga – prije svega, vrijeme provedeno na poslu se produžava, a posao postaje mentalno sve teži i stresniji. Zato je ishrana važna – ona pomaže da izgledamo i da se osjećamo bolje te da budemo efikasniji. 
Najčešći obrok za zaposlene su grickalice ili brza hrana. Pod izgovorom "nemam vremena" mnogi ne unose kvalitetan izbor namirnica. Posljedice su gojaznost, pojava celulita, hronični umor, slabljenje imuniteta, problemi sa kardiovaskularnim sistemom. Postoji još jedna, gora grupa radnika, koji ne jedu sve dok ne stignu kući. Oni takvim režimom ostaju bez energije, sa lošim poslovnim rezultatima i ozbiljnim zdravstvenim posljedicama. Da biste izbjegli ove neprijatnosti predlažemo kako da se organizujete i hranite pravilno tokom radnog vremena.
RADNI MENI
Nutricionisti savjetuju da na poslu smanjite konzumiranje kofeina. Jedite što manje slatkiša, a pojačajte dozu orašastih plodova u svakodnevnom meniju: oni pomažu da održite osjećaj sitosti, odlični su za rad mozga i srca. Takođe, da biste izbjegli probleme sa varenjem, pijte dosta jogurta (makar jedan dnevno). Doručkujte prije odlaska na posao, a kada ogladnite, pojedite manji obrok koji ste prethodno pripremili kod kuće. Savjetujemo vam da ponesete sendvič od integralnog hljeba sa niskokaloričnim namazom i čašu jogurta.
 
ZAVARAJTE GLAD
Posredan problem kod ishrane zaposlenih je intenzivan osjećaj gladi koji se javlja poslije radnog vremena. Zbog toga, ali i zbog umora, većina ljudi po povratku kući nema volje da sprema kvalitetnu hranu, već se opet zadovoljava brzom hranom. Rješenje je u pripremi osvježavajućih grickalica koje će vam zavarati glad i obezbijediti energiju za spremanje kvalitetnog obroka. Kriška raženog hljeba premazana puterom od kikirikija i medom pomoći će vam da dočekate ručak.
 
IDEALNA UŽINA
Voćni jogurt, ali ne kupovni koji ima manji sadržaj voća, idealna je užina za zaposlene. Domaći jogurt napravite od dvije banane i običnog jogurta. Ako čeznete za slatkišima, možete pojesti kesicu suhog voća, a umjesto čipsa i slanih krekera tu su bademi, lješnici, sjemenke suncokreta… Izbjegavajte gazirana pića, crne čajeve i kafu u većim količinama.
 
HLADNI RUČAK
Najbolje je jesti kombinaciju ugljenih hidrata i proteina. Predlažemo rižoto sa komadićima ćuretine, jer mu je ukus izvrstan i kada je hladan.
PRIPREMA: Prokuhati šolju riže i 100 g sjeckanih ćurećih prsa. Rižu presuti u drugu posudu, dodati glavicu luka i dinstati. Promiješati, dosuti 1/2 šolje bistre supe, te kuhati na blagoj vatri, uz stalno miješanje. Dodavati supu dok se riža ne raskuha i postane polutečna. Rižu skloniti s ringle, dodati obarenu ćuretinu i promiješati. 
 
ŠTA SVE MOŽETE DA JEDETE
1 Čaša nemasnog kefira, dvije kriške integralnog hljeba (dvije integralne kajzerice ili dvije manje integralne kifle) i bilo koja voćka. Proizvodi od cijelog zrna žitarica poboljšavaju varenje, obezbjeđuju energiju na duži period i ne ugrožavaju liniju. Kefir snabdijeva organizam korisnim bakterijama, a svakodnevno konzumiranje voća štiti od raka, normalizuje rad organa za varenje i produžava osjećaj sitosti.
2 Nemasni jogurt i dvije integralne kifle. Jogurt ima isti efekat kao kefir, ali više zasićuje.
3 Dvije kriške integralnog hljeba, 40 grama oraha (ili lješnika, badema i drugih orašastih plodova) i jedna voćka. Praktično svi orašasti plodovi obiluju nezasićenim masnim kiselinama, koje preporučuje SZO. Osim toga, svaki od njih ima svoja specifična korisna svojstva. Tako se, na primjer, lješnik smatra najdijetalnijim, iako vrlo efikasno otklanja umor. Orah je pun vitamina C i pozitivno utiče na libido, a u bademu ima najviše kalcijuma i vitamina E, neophodnog za dobar vid i lijepu kožu.
4 Pedeset grama suhog voća. Sa suhim voćem ne smijete da pretjerujete, prije svega zato što su ti plodovi dosta slatki i prilično kalorični. Međutim, oni su daleko bolji od bilo kakve čokolade ili slatkiša i veoma su korisni za naš organizam.
5 Salata od slatke paprike, jabuke i krastavca i dvije kriške integralnog hljeba. O tome koliko su jabuke korisne već znaju i vrapci na grani. One su pune vitamina i mikroelemenata, koji štite čak i od raka, a bogate su i vlaknastim materijama bez kojih organizam ne može normalno da funkcioniše. Slatka paprika ima jedinstven spoj vitamina A, C i P, koji će nam pomoći da sačuvamo vid, ojačamo krvne sudove i doprinesemo zdravlju srca.
6 Banana, jabuka i šnita integralnog hljeba. Zahvaljujući vitaminu K i kalijumu, banane pospješuju izbacivanje tečnosti i služe za sprečavanje otoka, suzbijaju bolesti krvnih sudova, a samim tim i visok pritisak. Osim toga, one zasićuju i dugo nam daju energiju.
 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.