Categories Zdrava hrana

Ukusan i zdrav: 7 razloga zbog kojih je celer “supernamirnica”

Celer je bogat vitaminima, kalcijumom, magnezijumom i kalijumom i izuzetno je koristan za zdravlje.

Foto: Guliver/Thinkstock

Ovo su nevjerovatni zdravstveni benefiti celera…

1. Celer snižava krvni pritisak

Visok krvni pritisak može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme, poput srčanog udara. Da kontrolišete krvni pritisak, potrebno je da se zdravo hranite i šta je zdravije od celera? Celer sadrži ftalid, jedinjenje koje smanjuje proizvodnju hormona stresa, opušta mišiće oko arterija i poboljšava cirkulaciju. Kalijum koji se nalazi u celeru će stabilizovati otkucaje srca i sniziti krvni pritisak.

2. U borbi protiv raka

Jedna studija je pokazala da celer sadrži luteolin, jedinjenje koje smanjuje rast ćelija raka u pankreasu. Druga studija je pokazala da dodavanje celera u svakodnevnoj ishrani može pomoći da se smanji rizik od dobijanja raka dojke.

3. Smanjuje upale

Celer može pomoći da smanjite hronične upale koje su izuzetno opasne i mogu dovesti do dijabetesa i Alchajmerove bolesti. Hipokrat je napisao da celer može da smiri nerve i može osloboditi od astme, bolova u zglobovima, plućnih infekcija i akni.

Foto: Pixabay

4. Snižava nivo holesterola

Celer sadrži 3-N-butilftalid, jedinstveno jedinjenje koje može pomoći da se održi normalan nivo holesterola. Celer smanjuje visok nivo holesterola u krvi i pomoći će vam da imate zdravo srce.

5. Povećava plodnost muškaraca

Neka nova istraživanja pokazuju da mladi ljudi danas imaju manju količinu sperme od svojih očeva. Smanjenje proizvodnje utiče na smanjenu plodnost. Dodavanjem celera u ishranu povećaće se i broj i pokretljivost spermatozoida i može da se poveća nivo uzbuđenja.

6. Poboljšava varenje

Celer sadrži dosta vode i to može pomoći da se olakša varenje i jednostavnost izlučivanja. Celer sadrži jedinjenje pod nazivom NBP koje poboljšava cirkulaciju crijeva.

7. Celer može pomoći da izgubite težinu

Celer je savršena namirnica koju treba dodati vašoj ishrani ako želite da izgubite na težini. Celer je bogat hranljivim sastojcima i sadrži malo kalorija. Jedna stabljika celera sadrži samo 10 kalorija.

IZVOR: LIFE CONTENT

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *