Categories Zdrava hrana

Ukusne, zdrave i mirisne: 7 benefita korištenja jagoda u ishrani

#1 Jagode sadrže mnogo vitamina C i minerala, prije svega mangana koji reguliše šećer u krvi. Mangan takođe promoviše seksualnu želju, tako da se jagode smatraju afrodizijakom.

#2 Zbog visokog sadržaja antioksidanasa iz grupe flavonoida i karotenoida, jagode uklanjanju toksine iz tijela i neutrališu slobodne radikale.

#3 Aroma jagode uslovljena je sortama i uslovima uzgoja (zemljište, kvalitet vode…).

#4 Jagode su najbolje i najzdravije ako se beru ujutru i jedu istog dana.

#5 Ne perite jagode ili to uradite što je manje moguće. Temeljnim pranjem gube veliku količinu arome i minerala.

#6 Jagode je najbolje jesti svježe. Najzdravije ih je jesti sa napicima – jogurtom ili kefirom.

#7 Ako imate veću količinu jagoda, najbolje ih je brzo preraditi u džem ili zamrznuti. Jagode je najbolje zamrznuti pojedinačno i zamrzavaju se na  -25 stepeni od 1 do 2 sata. Smrznute jagode se čuvaju u dobro zatvorenim posudama na minus 18 stepeni do sljedeće sezone.

Izvor: Ženski magazin Foto: Pixabay

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *