Categories Zdrava hrana

Za nadutost je vrlo često krivo “zdravo voće”

Vježbate i trudite se da jedete zdravo, ali vaš stomak je uvijek naduven? Provjerite je li problem u ovim, inače zdravim, namirnicama…

Kad pojedete komad voća, učinili ste nešto dobro za svoje zdravlje, no, neke vrste voća imaju i svoju mračnu stranu – fermentiraju u crijevima zbog čega se stvaraju gasovi, a vaš stomak postaje nadut. Voće  sadrži puno fruktoze, voćnog šećera, i sorbitola – šećernog alkohola, koji izazivaju upale, nadimanje i pritisak u vašem probavnom sistemu.

Ovdje je 5 vrsta voća za koje se smatra da posebno često mogu da podstaknu nadimanje. Provjerite kako se osjećate nakon što pojedete nešto od ovoga, i ako osjetite povećanu nadutost, zamijenite ih nekom drugom vrstom voća ili smanjite njihovo konzumiranje:

1. Jabuke

Ko bi rekao?! Ipak, ovo prezdravo voće je puno fruktoze i zbog toga nekim ljudima može prouzrokovati nadutost. Isti efekt ima  i sok od jabuke. Pokušajte ih neko vrijeme izbaciti iz ishrane i vidjet ćete da li se vaš stomak smanjuje. Ako vidite promjenu, ubuduće pojedite samo nekoliko kriški.

2. Trešnje

Ovdje je takođe problem fruktoza, ali i šećerni alkoholi polioli, kao i sama kožica ovog voća koja može biti teška za varenje.

3. Avokado

Zamislite, čak i on. Avokado ima puno alkohola poliola, zbog kojih se voće duže vari, pa tako ima više vremena za fermentaciju u probavnom sistemu. Ako ste naviknuli dobre masnoće unositi uz pomoć avokada, a osjećate stalnu nadutost, zamijenite ga ponekad jajima i provjerite je li se nadutost smanjila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *