Zašto je amarant sve popularniji u kulinarstvu?

by | 26 Februara, 2020

Amarant je dobar izvor proteina i željeza. Vrijedno je uvesti ga u ishranu u obliku žitarica, pahuljica ili kašica. to je namirnica bez glutena, snižava holesterol i šećer u krvi.

Šta je amarant?

Amarantus ili amarant su uzgajali stari Asteci i bio je dio ishrane još pre 4.000 godina. U Evropi su prelijepi, magenta cvjetovi nekada bili samo ukrasna biljka. Vremenom je ustanovljeno da su sjemenke koje sadrži jestive. Pravu senzaciju “napravio” je tek u 20. vijeku. Pokazalo se da po hranjivoj vrijednosti pobjeđuje druge popularne žitarice: pšenicu, ječam ili raž.

Kome je namijenjen?

Amarant pruža vitamine grupe B, kao i vitamine A i E. Izvor je dragocjenog biljnog proteina koji može djelovati kao zamjena za meso. Iz tog razloga, amarant treba da bude uključen u jela sportista i ljudi koji su na veganskim dijetama. Žitarice su takođe dobar izvor željeza (7,8 mg u 100 g). Vrijedno ih je kombinovati sa proizvodima koji obezbjeđuju vitamin C (peršun, brokula, crna ribizla) kako bi povećali apsorpciju željeza. Amarant je dragocjeni dodatak jelovniku za osobe sa anemijom. Prirodno ne sadrži gluten, pa ga mogu jesti ljudi na bezglutenskoj dijeti sa celijakijom i netolerancijom na gluten.

Zašto treba uključiti amarant u ishranu?

#1 Šećer pod kontrolom 

Sjemenke amaranta imaju nizak glikemijski indeks IG (35) i sadrže tzv. složene ugljene hidrate. One polako podižu nivo glukoze u krvi.

#2 Savršen za mršavljenje 

Sjemenke amaranta će vas zasititi, ali ne i udebljati. Ima do dva puta više vlakana od ječma i deset puta više od krompira. Zahvaljujući tome, poboljšava varenje i ubrzava metabolizam. Porcija od 100 g kuvanog amaranta iznosi samo 102 kcal.

#3 Izvor kalcijuma 

Da li ste alergični na proteine kravljeg mlijeka ili jednostavno ne volite mliječne proizvode? Obogatite svoj dnevni meni jelima od žitarica, pahuljica ili punjenog amaranta koji sadrže lako apsorbovani kalcijum.

#4 Protiv napetosti

Ako živite u stalnoj napetosti i nedostaje vam vremena za redovne obroke, u svoj jelovnik uvrstite amarant. Takva zdrava grickalica sadrži više magnezijuma nego komadić čokolade, a sadrži i dosta vitamina B grupe koji podržavaju rad nervnog sistema.

#5 Za trudnice

Pečena zrna amaranta su bogat izvor željeza za sprečavanje anemije, prevremenog rođenja i pobačaja. Sadrže i mnogo folne kiseline.

#6 Za starije ljude

Neupadljive žitarice imaju antioksidativna svojstva i mogu “izbaciti” štetne slobodne radikale iz tijela odlažući starenje tijela.

#7 Snažno srce

Amarant “kaša” je odličan doručak za ljude koji imaju problema sa srcem. Takvo jelo je izvor zdravih masnih kiselina. Pomaže u smanjenju nivoa holesterola u krvi i triglicerida, sprečavaju stvaranje ugrušaka u krvi i poboljšavaju protok krvi kroz koronarne arterije.

Kako jesti amarant?

Čašu žitarica prelijte sa dvije čaše vode, malo posolite i kuhajte oko 20 minuta. Pahuljice amaranta kuvaju se u vodi, mlijeku ili biljnom napitku oko tri minuta.

Sjemenke iz amaranta možete dodati jogurtu, kašama, pa čak i supi.

Isprobajte ovaj recept

Amarant sa jabukom i bademima

Sastojci:

čaša kuvanih zrna amaranta
1 velika jabuka
šaka badema
zdrobljeni bademi
kašičica meda
cimet

Priprema:

Pomiješajte amarant s cimetom i medom. Ogulite jabuku. Polovinu jabuke narendajte, a drugu polovinu isjecite na male kriške. Amarantu dodajte narendanu jabuku. Pospite zdrobljenim bademima.

Izvor: Ženski magazin Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.