Categories Zdrava hrana

Zašto se jaja smatraju namirnicom punom blagodeti za zdravlje?

Sedam grama proteina i 85 kalorija nisu jedina prednost koju dobijamo od kokošjih jaja. Jaja su bogata antioksidansima, sadrže zdrave masnoće i aminokiseline.

Jaja su hrana za mozak

Istraživanje je otkrilo da muškarci koji su jeli jedno jaje dnevno imaju bolje rezultate u kognitivnim testovima. Na Harvardu su zaključili kako su jaja hrana za mozak jer ga štite od starenja.

Jaja poboljšavaju vid

Prema istraživanjima, jaja sadrže lutein, karatenoid neophodan za zdravlje kože i očiju. Lutein štiti od katarakte mišićne degeneracije povezane s dobi te smanjuju rizik od srčanih bolesti i nekih oblika raka.

Pomažu organizmu da apsorbuje kalcijum

Vitamin D u jajima je odličan za vaše zube i kosti. Ne samo da ih jača nego i pomaže organizmu da bolje apsorbuje kalcijum.

Jaja štite kožu, jetru i kosu

Jaja sadrže vitamin B potreban za zdravu kosu te štite kožu od hiperpegmentacije, angularnog stomatitisa i vitiliga. Sadrže i fosfolipife potrebne za sprječavanje bolesti jetre i jačanje imunološkog sistema.

Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti

Istraživanja su pokazala da fosfolipidi u jajima regulišu apsorpciju holesterola u tijelu. Druga studija Univerziteta Istočne Finske pokazala je da jedno jaje dnevno ne uzrokuje koronarnu bolest srca. Njihovi nalazi pokazali su da česta konzumacija jaja ne povećava rizik za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti.

Konzumacija jaja pomaže pri gubitku kilograma

Istraživanja su pokazala da konzumiranje jaja za doručak vodi do manjeg unosa hrane za ručak, stvarajući jači osjećaj sitosti u odnosu na one koji doručkuju ugljene hidrate.

 

Izvor: Večernji list

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *