Categories Zdrava hrana

Znate li kako se pravilno jede bijeli luk?

Bijeli luk je redovan “gost” u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada imamo prehladu ili gripu. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je zaista ljekovit potvrđuju i stručnjaci. 

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

U bijelom luku nalazi se gotovo stotinu aktivnih hemijskih jedinjenja, a među njima i nekoliko antioksidansa – jedinjenja koji smanjuju trošenje i opterećenost ćelija.

“Još nije sasvim jasno kako svi sastavni dijelovi bijelog luka djeluju u tijelu, no bijeli luk zaista djeluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protivupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse”, kaže
nutricionistica Mateja Mrmić.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Bijelu luk svoja ljekovita svojstva može zahvaliti moćnom jedinjenju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica. Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno djelovanje bijelog, trebalo bi da ga često i pravilno konzumirate.

1. Prije konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste podsakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.

2. Svaki dan trebalo bi da pojedemo pojesti najmanje tri češnja bijelog luka.

3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.

4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Mnogi izbjegavaju da jedu bijeli luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posljedica tvari koje sadrže sumpor i koje bijelom luku daju ljekovita svojstva. Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije bijelog luka možete da riješite žvakanjem peršunovog lišća, zrna kafe ili komorača.

IZVOR: ZADOVOLJNA.HR

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *