Chia sjemenke: Donosimo ideje za recepte i benefite ovih zdravih sjemenki
Zahvaljujući njihovoj maloj veličini, blagom okusu i svestranosti, chia sjemenke je lako uključiti u prehranu. U nastavku donosimo prednosti i nači...
Da li ste znali da postoji nekolicina loših obroka za doručak koji vam više štete nego koriste?
Potrudite se da sljedeće namirnice izbacite iz svoje jutarnje rutine već sutra:
1. Slanina – Sadrži velik postotak zasićenih masti i holesterola i često jako procesuirana nitratima od kojih se može javiti i glavobolja.
2. Peciva sa sirom ili maslacem – Prazni ugljeni hidrati s vrlo malo nutritivnih vrijednosti poput vlakana, proteina, cjelovitih žitarica itd.
3. Energetske pločice – Što se tiče šećera i kalorija, energetska pločica vam dođe kao da jedete čokoladu za doručak (nadamo se da to nije slučaj!).
4. Čokoladni namazi – Ne sadrže nutritivne vrijednosti.
5. Sok od pomorandže – Pritom mislimo na gotove, kupovne sokove u tetrapaku koji su puni konzervansa i procesuiranog šećera.
6. Žitarice – Žitarice bez vlakana i proteina su još jedan izvor praznih kalorija, a zbog dodatka šećera povećavaju vam šećer u krvi i vrlo brzo ćete ponovno osjetiti glad.
7. Krofne – Jedan od najgorih mogućih izbora za doručak: čisti ugljeni hidrati + šećer + duboko prženje = krofna.
8. Kafa za ponijeti – Dodaci na “fancy” kafama poput šlaga, čokoladnih preliva i sirupa s uokusom pretvaraju vašu jutarnju kafu u kalorijsku bombu.
9. Kupljena granola – Granola iz prodavnice je obično puna sakrivenih šećera što je čini lošim odabirom za doručak.
10. Palačinke – Palačinke od bijelog brašna, masnoća poput maslaca i šećera povisuju vam šećer u krvi i vrlo brzo osjećate glad – što znači da su nikakva opcija za doručak.
11. Hljeb – Isto važi kao i s mafinima ili bilo kakvim drugim poslastičarskim i pekarskim proizvodima, ako ne znate šta je tačno u njima – pokušajte da ih izbjegnete.
12. Mafini – Jako rijetko ćete pronaći zdrav mafin osim ako ga niste napravili sami.
13. Vafli – Vafli nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost. Ako ih pravite sami koristite cjelovite žitarice i izbjegavajte šećer koji im je inače glavni sastojak.
Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock