Categories Leksikon

Zašto se naježimo, štucamo, trzamo u snu i čemu služe suze…

Ljudsko tijelo je poput mašine i ništa se ne dešava bez razloga. Možda nam se čini kako su jutarnje zijevanje, rastezanje ili slične radnje prilično nevažne i da ne mogu da utiču na naše zdravlje, ali to nije istina…

Foto: Guliver/Getty Images
Foto: Guliver/Getty Images

Naime, postoji niz fizičkih radnji kojima ne dajemo značenje, a koje nas održavaju živim i zdravim…

Zijevanje 
Ono služi za “hlađenje mozga” ako je previše stimulisan ili prezauzet.

Kihanje
Njime se tijelo rješava “štetnih tvari” koje pokušavaju da uđu u organizam, a to su obično alergeni, mikrobi, prašina i ostali iritansi.

Rastezanje
Ljudi se instinktivno rastežu kako bi pripremili tijelo za fizičke aktivnosti koje ih čekaju tokom dana. Dok se istežemo, u isto vrijeme rade mišići, pokreće se cirkulacija i popravlja raspoloženje.

Štucanje
Kada se iziritira pneumogastrični živac, počinjemo štucati. Obično se to događa kada prebrzo pojedemo hranu, progutamo prevelik komad ili se jednostavno prejedemo. Ovaj živac smješten je blizu dijafragme i želuca.

Iznenadni trzaji
Vjerovatno ste to doživjeli kada ste legli na spavanje. Polako počinjete tonuti u san i odjednom vam se tijelo trzne, kao da je doživjelo električni šok. Ovaj fenomen rezultat je naše evolucije i mozak nas zapravo pokušava spasiti. Kada počnemo tonuti u san, disanje se smiruje, puls se smanji, ali vrlo malo, a mišići se počnu opuštati. Naš mozak ovo interpretira kao prijetnju smrću i zato nas šokira kako bismo se spasili.

Foto: Guliver/Getty Images
Foto: Guliver/Getty Images

Mrežuranje kože na prstima
Naše tijelo predugu izloženost vlagi tumači kao signal da je naša okolina postala preskliska. Zato se koža na prstima mreška kako bi se lakše kretali kroz klizave površine.

Gubitak pamćenja
Veoma neugodni događaji često se zaboravljaju jer naš mozak doslovno briše te ružne trenutke iz memorije kako bi mogli normalno funkcionisati.

Naježenost
Primarna funkcija naježenosti je smanjenje gubitka topline kroz kožu kako bismo mogli održati tijelo toplim u neprijateljskom okruženju.

Suze
Stručnjaci vjeruju da nam suze služe kao odbrambeni mehanizam u teškim trenucima. Kada počnemo plakati dijelom zaboravimo na ono što doživljavamo jer smo zauzeti plakanjem.

IZVOR: ZDRAVAKRAVA.BA

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *