Categories Prevencija i liječenje

6 neuobičajenih znakova da s vašim zdravljem nešto nije u redu

Kada nešto nije u redu s vašim organizmom, tijelo vam šalje signale. To može biti glavobolja, bol u stomaku, promjene težine ili želja za ledom. Da, zvuči bizarno. Otkrivamo vam šest neuobičajenih znakova na koje bi trebalo da obratite pažnju zbog svog zdravlja!

Foto: Guliver/Thinkstock

Slabije čulo mirisa

Stručnjaci tvrde da ako imate slabiji njuh, to može da bude jedan od znakova Alzheimerove bolesti. Istraživanje sprovedeno na miševima otkrilo je povećan broj oštećenih nervnih ćelija u nosu miševa s Alzheimerovom bolešću u poređenju s drugim miševima. Ljekari sugerišu da je normalno da naš njuh slabi nakon 70. godine, ali ako se to dogodi dok ste mnogo mlađi, nešto nije u redu.

Izgledate starije za svoje godine

Ljudi koji izgledaju starije nego što zapravo jesu imaju veći rizik od problema sa srcem. Jedna studija pokazuje da su preuranjene sijede, opadanje kose i bore znakovi nezdravog srca. Pokazalo se da osobe koje prerano stare imaju više od 50% rizika od srčanog udara u narednih 30 godina.

Želja za ledom

Pretjerana želja za konzumacijom leda može da bude znak nedostatka željeza. Kada imate nizak nivo željeza u krvi to rezultuje oticanjem jezika, što budi želju za, na primjer, ledom. Istraživanje je pokazalo kako 40% osoba s anemijom želi da konzumira led.

Potreba za krađom

Znamo da zvuči bizarno, ali nauka potvrđuje da postoji veza između krađe stvari i narušenog moždanog zdravlja. Studija je otkrila da je potreba za krađom rezultat promjena u mozgu, u poređenju s tipičnim normama društva. To mogu da budu rani znakovi demencije.

Crvenilo ispod noktiju

Kod zdravih osoba, nokti su vrlo glatki i nemaju “zamućenja”. Ali, kažu stručnjaci, ako imate crvenilo ispod noktiju to bi mogao  da bude znak lupusa. Autoimuna bolest uzrokuje osip na rukama, nogama i licu. Ako primijetite bilo kakvo crvenilo ispod noktiju, odmah provjerite kod ljekara.

Učestalo štucanje

Štucanje obično traje nekoliko minuta. Ali, ako traje više od 48 sati, mogao bi da postoji razlog za zabrinutost. Jedna je studija otkrila vezu između dugotrajnog štucanja i raka pluća. Takođe, otkriveno je da štucanje može da bude simptom naprednog stadijuma mezotelioma – rijetke vrsta raka koji se javlja u tankom sloju tkiva koji pokriva većinu unutrašnjih organa. Vrijeme je da posjetite ljekara ako ne prestajete da štucate.

Izvor: zdravakrava.ba

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *