Categories Prevencija i liječenje

7 načina kako da izbjegnete virozu na poslu u sezoni prehlada i upala

Kada dođu hladni dani, koncentracija mikroba u poslovnim prostorima postaje veća. Prozori su uglavnom zatvoreni jer uvijek nekome duva pa svježi zrak ne ulazi, a mikrobi ne izlaze. U ovo doba godine teško je izbjeći zarazu na poslu, posebno ako radite s velikom grupom ljudi.

Foto: Guliver/Getty Images

Zimi koncentracija mikroba u zatvorenim prostorima postaje veća jer su prozori najčešće stalno zatvoreni pa nema protoka svježeg zraka i izlaska mikroba van.

Šanse da ostanete zdravi tada se smanjuju, ali postoje trikovi koji mogu da vam pomognu da ne budete prehlađeni.

#1 Izbjegavajte da dodirujete neke stvari

U kancelarijama postoje mjesta na kojima se nakuplja najviše bacila, na primjer, telefoni, radne površine, tasstature računara, vrata mikrotalasne peći, stalak za vodu… Ako baš morate dirati neke stvari, kasnije operite ruke.

#2 Dezinfikujte svoj radni prostor

Želite li savršenu čistoću, ne oslanjajte se skroz na čistačice, kada je vaš lični radni prostor u pitanju. Jednom dnevno prebriši površinu na kojoj radiš, tastaturu i telefon maramicama za dezinfekciju. To može uništiti 99 posto bacila.

#3 Izbjegavajte bolesne kolege

Iako bi bilo najbolje da su kod kuće i liječe se, mnogi zaposlenici prisiljeni su da dolaze bolesni na posao. Takve kolege je najbolje izbjegavati i držati se podalje od njih kako bi se mogućnost zaraze svela na minimum. Na primjer, kada netko kihne, njegovi bacili putuju i po sto metara.

Nastavak na sljedećoj strani…

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *