Categories Prevencija i liječenje

Alergija na kikiriki – oprez!

Alergija na kikiriki jedna je od najčešćih u SAD, kada je riječ o namirnicama, a povećava se i broj alergičnih osoba u Zapadnoj Evropi. Naučnici zbog toga ubrzano traže rješenje za ovaj problem, a u Americi je nedavno odobren i prvi tretman za ublažavanje alergije na kikiriki.

Američke zdravstvene vlasti odobrile su prvi tretman za liječenje alergije na kikiriki kod djece.

Riječ je o generičkom postupku “AR101”, koji se koristi za oralnu imunoterapiju, a djeci se daju male količine proteina kikirikija, koje se postepeno povećavaju tokom šest mjeseci, pod medicinskim nadzorom.

Kako bi njihovo tijelo moglo da toleriše slučajni unos kikirikija, neophodno je da korisnici kontinuirano unose dnevnu dozu.

Ipak, tretman nije lijek, a njegovi tvorci upozoravaju da postoji određeni rizik od potencijalne fatalne anafilaktičke reakcije, kao i da pacijenti, još neko vrijeme nakon tretmana i dalje moraju da izbjegavaju kikiriki u ishrani.

Inače, ovaj tretman predviđen je za djecu i mlade od četiri do 17 godina i dolazi u obliku praha koji se stavlja u hranu, a inovirali su ga naučnici Instituta “Aimune Therapeutics”. Testiranjem na djeci potvrđena je njegova djelotvornost, jer je dvije trećine učesnika nakon tretmana moglo da pojede dva kikirikija bez alergijskih simptoma

Izvor: rts.rs Foto: Pixabay

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *