Categories Prevencija i liječenje

Bol zuba i stanja koja ga nerijetko uzrokuju

Bol zuba nekada ne mora biti posljedica karijesa. Ponekad se iza ovoga može kriti i neki drugi zdravstveni problem. Ali, kako god bol zuba nemojte zanemariti, već posjetite vašeg stomatologa, a ako razlog ne bude stomatološke prirode, on će vas posavjetovati kome da se obratite. Ovo su samo neki od mogućih razloga ovog neugodnog bola…

Upala/infekcija desni
Razne bakterije mogu izazvati upalu desni koja je poprilično bolna, pogotovo ako se u međuvremenu stvori gnojni ‘džep’ oko zuba. Stomatolog će vam očistiti te džepove i propisati antibiotik koji će zaliječiti infekciju. Ne zaboravite da ovakve upale na duže staze mogu imati posljedice na zglobove. Jedan od razloga bolnih desni može biti i agresivno četkanje, pogotovo ako koristite jako tvrde četkice. Desni se onda povlače i korijen zuba je nezaštićen i postaje osjetljiv pa možete osjetiti bol kada pijete hladna pića ili jedete određenu hranu.

Stiskanje vilica tokom spavanja
Ova pojava stiskanja vilica tokom spavanja nije rijetka. Često izaziva oštećenje zuba i bol, pogotovo ako je svakodnevna. Stomatolog će vam u tom slučaju preporučiti posebnu plastičnu navlaku koja sprječava trošenje zubnih ploha. A vi bi trebalo da znate da je ova pojava često posljedica stresa. Ukoliko je to i vaš slučaj, nađite način da se opustite prije spavanja.

Upala sinusa
Upala sinusa se često reflektuje kao bol zuba. Korijen zuba može se nalaziti u blizini upaljenog sinusa, pa pritišće upaljeni sinus, a bol se reflektuje kao bol zuba. Kod jačih bolova, uvijek se prvo obratite stomatologu, a on će vas uputiti na daljnje pretrage ako shvati da nemate problem stomatološke prirode.

Pukotina na zubu
Ukoliko imate napukao zub i osjećate bol prilikom žvakanja hrane ili konzumiranja hladnih ili toplih napitaka potrebno je da posjetite stomatologa. Iako je reakcija vrlo slična onoj kod pojave karijesa, ipak se radi o jednostavnijem problemu i zub samo treba pravilno zatvoriti kako se pukotina ne bi proširila.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/A.G./Foto: Guliver/Getty Images

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *