Categories Duh i tijelo

Masaža – najbolji vid opuštanja

Masaža može da bude terapija, ali i odlična prevencija. Oslobađa tijelo od napetosti, podstiče cirkulaciju, ublažava stres, bori se protiv nesanice, razgrađuje celulit i stvara harmoniju između duše i tijela. Postoje razne vrste masaža, a mi vas upoznajemo sa 3 trenutno najaktuelnije.

Pixabay

RELAKS MASAŽA

Opuštanje – Tokom relaks masaže ne treba previše pričati niti zadirati u intimu, osim ako klijent ne insistira na tome, a i tada treba slijediti njegovu priču. Prije nego što se pređe na glavni dio masaže, poželjno je posvetiti bar deset minuta fazi opuštanja, što se postiže masažom vrata i potiljka – sponi duha i tijela. Previše svjetla može djelovati iritirajuće na osobu koja je pod stresom, te treba voditi računa da atmosfera bude prijatna.

Zakazivanje – Često se dešava da osobe koje su pod konstantnim stresom, zbog posla ili određenih životnih okolnosti, nauče da žive u grču. Za njih je napetost uobičajeno stanje duha i tijela, pa i ne smatraju da nešto treba da preduzmu. Kad osjetimo nemir, potrebu da otputujemo ili na neki drugi način “osvježimo” život, masaža može biti prvi korak ka normalizovanju stanja. Kod muškaraca stres je lociran u lumbalnom dijelu leđa, a kod žena u predjelu vrata, ramena i između lopatica. Antistres masažu treba raditi bar dva puta mjesečno.

Vanredne okolnosti – Masaža se može raditi i tokom ciklusa, s tim što treba voditi računa o tome da li žena ima obilnu menstruaciju, jer se u tom slučaju izbjegava rad u lumbalnom dijelu. Trudnice mogu ići na masažu, koja je prilagođena njihovom stanju – ali sve mora biti suptilnije i nježnije, a posebno treba voditi računa o tome da se masiraju dva bića. Masaža tokom koje se koristi, recimo, gel na bazi eukaliptusa, odlična je terapija protiv prehlade.

Kada se ne preporučuje – Masaža je uvijek dobrodošla.

Pravi izbor – Da bi masaža dala željeni efekat, bitno je da se slože sve “kockice” – da se maseru i klijentu “poklope energije”, to jest, da klijentu bude prijatno na stolu za masažu, i, naravno, da mu odgovara tehnika rada masera. Ukoliko se ne zadovolje svi neophodni uslovi, masaža može izazvati kontraefekte, čak i razdražljivost.

Savjet+ Iskusan i edukovan maser obavezno će pitati klijenta da li je imao hirurške intervencije, da li je pod stresom ili je možda preživio neku traumu. Treba imati u vidu da relaks masaža nije samo masaža tijela, već i duha.

Kliknite na sljedeću stranicu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *