Categories Duh i tijelo

Promjene u tijelu koje izaziva prestanak pušenja

Kada prekinete sa pušenjem, gotovo istog trenutka vaše zdravlje počinje da se poboljšava. Iako prestajanje nije jednostavno, ako možete da se koncentrišete na ove prednosti, sigurno će vam pomoći da ostavite cigarete.

Stop-Smoking

“Sa 4.000 štetnih hemikalija u svakoj cigareti, svaki put kada udahnete dim u pluća, nanosite štetu vašem tijelu, licu, zubima i koži”, tvrdi dr. Piter Selbi, klinički direktor programa za zavisnosti i mentalno zdravlje u Torontu.

Promjene koje se dešavaju u tijelu nakon posljednje cigarete:

Nakon 20 minuta: Vaš krvni pritisak i puls će pasti. Temperatura u rukama i nogama vratiće se u normalu.

Nakon osam sati: Ugljen monoksid u krvi padne na normalu. Nivo kiseonika se povećava na normalu.

Nakon 24 do 48 sati: Šansa da dobijete srčani udar se smanjuje. Vaša čula ukusa i mirisa su pojačana.

Nakon 72 sata: Disanje postaje lakše. Imate više energije.

Nakon dvije nedjelje: Vaša cirkulacija se poboljšava, i nastavlja da se poboljšava narednih 10 nedjelja.

Nakon dva do tri mjeseca: Vaša cirkulacija se znatno poboljšala. Pješačenje postaje lakše. Vaše plućne funkcije se povećavaju za čak 30 posto!

Nakon devet mjeseci do godinu dana: Smanjuje se kašalj, umor, problemi sa sinusima i otežano disanje. Pluća su mnogo otpornija na infekcije. Rizik od srčanih bolesti se smanjuje za polovinu, u odnosu na osobe koje još uvijek puše.

Nakon tri godine: Rizik od srčanih bolesti i moždanog udara se smanjuje na nivo koji imaju ljudi koji nikada nisu pušili.

Nakon pet godina: Šanse da obolite od raka pluća se smanjuju za gotovo pola, u odnosu na pušače. Rizik od raka usta, grla i jednjaka je takođe smanjen za pola.

Nakon deset godina: Šanse da umrete od raka pluća su jednake šansama onih koji nikada nisu zapalili cigaretu. Prekancerozne stanice su zamijenjene. Rizik od raka usta, grla, jednjaka, mokraćnog mehura, bubrega i gušterače se znatno smanjuje.

Izvor: Nezavisne novine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *