Categories Prevencija i liječenje

Jednostavnim mjerama PREHLADA MOŽE DA SE SPRIJEČI!

Promjena vremena, zahlađenje i duži boravak u zatvorenom prostoru donose novu “sezonu” prehlade u ovo doba godine. Već je poznato da vitamin C, voće, povrće i dovoljno sna mogu znatno da osnaže organizam. Ipak, kako vas prehlada ne bi “zakačila”, možete da preduzmete dodatne, konkretne mjere kojima znatno smanjujete rizik od prehlade i gripa.

#1 Oznojite se

Znojenjem se rješavamo toksina i mikroorganizama, pa je uz preporučeno vježbanje tokom hladnih mjeseci potrebno pojačati dodatnim treningom, koji će tijelo podstaći na znojenje. Sauna i visoke temperature podstiču rast endorfina, prirodne supstance koja nas oslobađa bola, dok toplota poboljšava cirkulaciju.

#2 Ispirajte nos

Neadekvatna higijena podstiče brojne upale u tijelu, a najčešće su infekcije disajnih puteva. Budući da je nos najveći sakupljač bakterija i virusa, izuzetno je važno da se redovno ispira. Za to je dovoljna prokuhana, mlaka voda i kašika morske soli, kojima možete isprati nos, a možete da kupite farmaceutski fiziološki rastvor.

#3 Utoplite noge

Održavanje topline nogu može drastično da smanji rizik da se prehladite. Prema otkriću britanskih naučnika, utopljavanje ovog dijela tijela može da spriječi curenje nosa i razvoj bakterija.

#4 Povećajte unos probiotikaž

Probiotici su dobre bakterije, koje u crijevima igraju važnu ulogu u jačanju imuniteta. Istraživanja su pokazala da kontinuirano uzimanje probiotika pomaže u zaštiti protiv prehlade i da osobe koje su uzimale probiotike imaju 27 odsto manji rizik od razvoja infekcija.

#5 Začinite obroke

Đumbir je jedan od prirodnih saveznika u borbi s prehladama. On podstiče organizam na proizvodnju dermicidina, zaštitnika od mikroorganizama. Osim toga, đumbir u čaju čisti grlo, dok kao dodatak jelu pokreće cirkulaciju i grije tijelo. Cimet ima protivupalna i antibakterijska svojstva, zbog čega ga je poželjno uvrstiti u svakodnevnu ishranu. Takođe, za preventivu kod prehlada preporučuje se konzumiranje četvrtine kašičice cimeta izmiješanog sa kašičicom meda.

#6 Izađite na svjež vazduh

Ako provodite vrijeme na otvorenom, to može spriječiti prehladu i biti ključ za očuvanje zdravlja tokom zime. Mit je da hladnoća uzrokuje prehladu. Pravi razlog što su bolesti češće tokom hladnih mjeseci je taj što zimi provedemo više vremena u zatvorenom prostoru, pa smo više izloženi virusima, objašnjavaju britanski naučnici.

#7 Pileća supa

Pileća supa je dobra u borbi protiv prehlade jer uključuje određene sastojke koji doprinose zdravlju. Prema nekim istraživanjima, važan sastojak su pileće kosti. Naime, koštana srž sadrži vrstu masnoće koja podstiče tijelo da proizvodi bela krvna zrnca, koja štite od infekcija i bolesti.

Izvor: novosti.rs Foto: Thinkstock

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *