Categories Prevencija i liječenje

Kako preživjeti sezonu gripa i prehlada

Stiže sezona prehlada i gripa, evo načina kako da se zaštitite:

Foto: Guliver/Getty Images

1. Doručkujte jogurt

Proizvodi poput jogurta sadrže dobre bakterije koje obnavljaju rad metabolizma, ali su i dobar izvor proteina te vitamina i minerala. Osim proteina i kalcijuma, sadrži i žive bakterijske kulture.

2. Perite ruke, ne dirajte ljude

Virusne respiratorne infekcije prenose se kapljičnim putem, ali i preko ruku. Stoga je redovno pranje ruku prva linija odbrane! Uz neophodnu osnovnu higijenu, perite ruke nakon svakog boravka izvan kuće/posla.

3. Ne tražite antibiotike

Prehlada i grip su virusne infekcije za koje nema specifičnog lijeka, nego je potrebno mirovanje, uzimanje dovoljno tekućine te uzimanje sredstava za snižavanje temperature i ublažavanje bolova. Dakle, ne liječe se antibioticima! Njih će propisati doktor samo ako dođe do takozvane sekundarne bakterijske infekcije poput upale grla, sinusa, uha, pluća…

4. Voda, voda, voda…

Za zdravlje krvi i tkiva potrebni su nam svi sastojci vode, uključujući elektrolite i mineralne soli (natrijum, kalijum, kalcijum, magnezijum, hlor, bikarbonat, fosfat, sulfat…). Od velike je važnosti tokom hladnijih dana konzumirati dovoljne količine tečnosti kako biste ojačali imunitet i održali kožu zdravom.

5. Otvorite prozor

Ako provodite dane u zatvorenom među ljudima, velike su šanse da ćete nešto “pokupiti”. U ovom slučaju jedini način prevencije je prozračen prostor.

6. Okrenite glavu kada neko kiše

Naravno, ne volite biti nepristojni, ali izbjegavanje zaražene osobe je važna stavka.

7. Ne dodirujte usne

Ako ne dodirujete lice često rukama, na dobrom ste putu i tako ćete najlakše izbjeći zaraze. Ruke su glavni krivac za “ulazak” klica i bakterija u tijelo. Ali, to je lakše reći nego učiniti, jer prosječna osoba u sat vremena rukama dotakne lice tri puta.

8. Spavajte dovoljno

Neke su studije pokazale kako osobe koje spavaju najmanje sedam sati imaju tri puta manje šanse da će se razboljeti.

10. Isperite nos

Tokom sezone prehlada dodajte ispiranje nosa u svoju rutinu. Možete koristiti razne otopine s morskom vodom kako biste očistili neželjene čestice dok se još nisu ukorijenile u tijelu.

Nastavak na sljedećoj strani…

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *