Categories Prevencija i liječenje

Kupka koja pomaže kod vaginalnih gljivičnih infekcija

Imate problema s gljivicama i ne možete se riješiti vaginalne gljivične infekcije? Donosimo vam recept za kupku koju možete da napravite kod kuće!

Foto: Guliver/Thinkstock

Doktorica Ksenija Krajina Pokupec kaže da se terapija spolja svodi na kupku od vrkute / virka, a ako nemate vremena i volje za kupku, operite se u jačem čaju od vrkute ili čaj upotrijebite na namočenom ulošku kao oblog. Oblog se može ponoviti nekoliko puta, a mijenja se kada se posuši tj. kada ga više ne osjećate.

Nakon kupke dva puta dnevno se maže kremom

“Kupku često pravim i od hrastove kore, sljeza, kamilice, lavande, ali sve ovisi o dobi pacijentkinje i jačini gljivične infekcije. Nakon kupke, a i inače svaki dan dva puta se treba namazati myko kremom protiv gljivica. Krema je od antimikotičnog bilja – kadulje, lavande, geranija, čajevca, eukaliptusa. Uz dodatak nevenovog ili kantarionovog ulja s protivupalnim djelovanjem. Ulje će ujedno s odabranom prirodnom masnom podlogom i hidrolatom, oblagati, štititi i liječiti sluznicu. Umjesto kreme mogu u terapiji ordinirati i vaginalete protiv upala i Candide”, kaže ona.

Terapija propolisom

Ako su gljivice prisutne na koži između nogu, ispod grudnjaka ili na prstima i noktima terapiju treba pojačati s myko tonikom od sličnog, već navedenog bilja.

“S tonikom se oboljelo područje dobro namoči i istrlja, a kad se posuši, nakon par minuta, dodatno se namaže myko kremom. Za osobe koje nisu alergične na propolis u obzir može doći i tinktura propolisa ili se propolis ukomponira u kremu. Iz ličnog iskustva ne bih preporučila ulja i masti jer zatvaraju pore na koži pa koža ne diše, nego se znoji i stanje zna postati i gore nego što je bilo. Ista terapija vrijedi i za muškarce. Čaj i kapi za piti te krema za mazanje”, kaže doktorica Krajina Prokupec.

IZVOR: ZDRAVAKRAVA.BA

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *